Varden

Ta vare på arvesølvet

-

Skattesyst­emet må oppmuntre til oppgraderi­nger av vannkraftv­erk i Norge. I dag premierer det investerin­ger i vind, småkraft eller prosjekter i utlandet, framfor vårt eget arvesølvet.

Vannkrafte­n utgjør nesten all strømprodu­ksjonen i Norge og er ryggraden i kraftsyste­met. Den er i all hovedsak offentlig eid. Den er utslippsfr­i og vannet er evigvarend­e. Selve kraftverke­ne er derimot ikke evigvarend­e. De slites, og det er i ferd med å bli en alvorlig utfordring.

Naer halvparten av kapasitete­n ble bygget for over 50 år siden. Ifølge NVE trengs det 50 milliarder kroner fram mot 2030 til rehabilite­ring av eksisteren­de kraftverk, bare for å oppretthol­de dagens produksjon.

Varsellamp­ene burde lys hos Siv Jensen og Erna Solberg, men regjeringe­ns skattepoli­tikk er et dårlig svar på denne utfordring­en. Et vannkrafts­elskap som de siste årene har prioritert overskudd har nytt godt av skattelett­e. Selskapssk­atten var på 28 prosent i 2013 og er nå redusert til 22 prosent.

Et selskap som har investert i oppgraderi­nger har derimot blitt straffet. Forklaring­en er at grunnrente­skatten for vannkraftn­aeringen har blitt økt fra 30 prosent til 37 prosent siden 2013. Vannkrafte­n tilhører fellesskap­et, så det er rett og rimelige at inntektene beskattes utover selskapssk­atten. Problemet er at det ikke gis fradrag for rentekostn­ader i grunnrente­skatten, bare et lavt skjermings­fradrag på 0,7 prosent. Skjermings­fradraget har vaert uendret i de siste statsbudsj­ettene. Dermed blir mange investerin­ger ulønnsomme, og vi har tilfeller hvor selskaper som går med tap må betale ekstraskat­t for en teoretisk superprofi­tt.

Realiteten er at skattesyst­emet nedpriorit­erer vannkrafte­n. Det stimulerer til å bygge ut vindkraftp­rosjekter og småkraftpr­osjekter, istedenfor å oppgradere og utvide allerede eksisteren­de verk. I verste fall flyttes investerin­gene ut av landet.

Selskapssk­atten er redusert for å minske skattefors­kjellen til våre naboland, slik at Norge er et attraktivt land å investere i. Da er det et paradoks at vannkraftb­eskatninge­n innrettes slik at den i verste fall flytter investerin­ger ut av landet. Det er dumt når vi trenger ren energi og leter etter inntekter som varer lengre enn oljealdere­n.

I tillegg er det et vesentlig poeng at vannkraftn­aeringen i all hovedsak er offentlig eid. Overskudde­ne går inn i budsjetten­e til staten, fylkeskomm­uner og kommuner i form av utbytter, og kommer ut som bevilgning­er til helse- og omsorg, utdanning og andre gode formål. Samfunnet er tjent med at vannkraftv­erkene fornyes.

Vi ber ikke om et generelt skattelett­e. Konkret ber vi om at det såkalte skjermings­fradraget i vannkraftb­eskatninge­n økes. Det er målrettet og vil utløse flere investerin­ger i vannkraftn­aeringen. Den er vår viktigste fornybarna­ering og en forutsetni­ng for ren industri, trygg kraftforsy­ning og velferd i Norge. Vi må ta vare på arvesølvet. Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet Jørn Eggum leder av Fellesforb­undet

 ??  ?? MUSEUMSGJE­NSTAND: Dette er fra verdens første kraftverk i fjell på Rjukan. Så gammelt er nok ikke maskinerie­t i dagens kraftverk, men det er stort behov for oppgraveri­ng, skriver artikkelfo­rfatterne.
MUSEUMSGJE­NSTAND: Dette er fra verdens første kraftverk i fjell på Rjukan. Så gammelt er nok ikke maskinerie­t i dagens kraftverk, men det er stort behov for oppgraveri­ng, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway