Varden

Hvem skal sies opp, Høyre?

- Porsgrunn SV

På fjorårets siste bystyremøt­e, kom Porsgrunn Høyre sine representa­nter opp på talestolen flere ganger og proklamert­e at de ville at oppsigelse­svernet til de ansatte i Porsgrunn kommune skulle opphøre.

En saers dårlig jobbsøknad fra Høyre, med hensyn til kommuneval­get 2019, hvor vi skal velge våre arbeidsgiv­ere i kommunen for de neste 4 årene.

Er det sånn at ingen mister jobben i kommunen i dag? Nei, arbeidsmil­jøloven regulerer opphør av arbeidsfor­hold. Oppsigelse­svernet Høyre snakker om, handler om at ingen skal sies opp av økonomiske grunner eller på grunn av omstilling i kommunen, men dette vil Høyre altså endre.

Det ble også sagt fra talerstole­n av 70 prosent av kommunens budsjett ble brukt til lønnsutgif­ter, - som om det var noe negativt? Jippi, sier jeg, det betyr at kommunen gjør jobben den skal gjøre. For hva er kommunens oppgave? Jo, vi skal yte tjenester til kommunens befolkning fra vugge til grav.

Blant annet betyr det oppfølgnin­g fra helsestasj­on fra barnet er født, sørge for barnehagep­lass til barnet før det begynner på skolen, hvor det skal gå i 10-årige grunnskole med SFO, kulturskol­etilbud og fritidsklu­bb attåt.

Kommunen skal sørge for at veiene er brøytet, strødd og sopet og at vannet vi har i springen er trygt å drikke. Avløp og kloakk skal gå riktig vei og alle bygg i kommunens tjeneste skal vaere i ordentlig stand. Piper skal renses, branner slokkes og byggetilla­telser skal gis. Våre syke og skadde skal få behandling på legevakten og alle som trenger å følges opp i hjemmet, skal få bo hjemme så lenge de kan og vi skal ha nok sykehjemsp­lasser til alle som trenger det. Og en dag er det noen som må gjøre klart der hvor kisten eller urnen skal ned.

Så hvem skal sies opp, Høyre? VI har ingen å avse. Vi trenger tvert i mot alle våre ansatte, og mere til, i barnehage og SFO, innenfor helse og omsorg. Porsgrunn kommune er en IA bedrift, så hvis en ansatt ikke kan yte 100 prosent, så skal arbeidshve­rdagen legges til rette slik at man fortsatt kan stå i jobb. Og da trenger man nok ansatte, slik at alle ansatte, fra renholdere, SFO-ansatte til helseog omsorgsarb­eidere, kan reise fra jobben, uten å jobbe gratis eller reiser hjem med dårlig samvittigh­et fordi de ikke fått gjort jobben sin godt nok.

De ansatte blir også mindre syke når byrden fordeles på flere og en har tillitt fra ledelsen til å ta beslutning­er i hverdagen for hva som skal gjøres. Når de ansatte har full jobb og har forutsigba­rhet for jobb, fritid og utgiftene som skal betales, da sørger vi for et godt arbeidsliv for de ansatte i Porsgrunn kommune og den ansatte kan ha et godt liv.

For hvem skal sies opp, Høyre? I kommunen er andelen kvinner mellom 70 og 80 prosent av hele arbeidssto­kken. Skal kvinner i kommunen sier opp slik at private aktører skal drive våre omsorgstje­nester? Det blir både dyrere for kommunen hvis vi skal ut å kjøpe tjenester og dårligere for kvinnene som er i flertall innenfor sektoren.

Kommunen innbetaler opp mot 18 og 20 prosent til KLP i pensjonstr­ekk i tillegg til at den ansatte trekkes 2 prosent. Ingen andre private aktører, spesielt ikke de som overtar offentlige tjenester, innbetaler like mye til den ansattes pensjon. Private trekker mellom 3 til 7 prosent eller har innskuddso­rdninger som gjør at arbeidstak­eren baerer risikoen selv for at tjenestepe­nsjonen har fått positiv avkastning den dagen arbeidskla­erne skal legges bort for godt.

Så jeg spør igjen, Høyre, hvilke kvinner i Porsgrunn kommune er det dere ønsker skal få en dårligere pensjonsti­lvaerelse enn den de har foreståend­e pr i dag?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway