Varden

Hun sikret seg familieimp­eriet

Her er Karianne Schanke, kvinnen som sikret seg familieimp­eriet for 220 millioner.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Karianne Schanke (53) brukte 220 millioner for å kjøpe ut søsknene i eiendomsse­lskapet. Men hun avviser at der har vaert noen familiekon­flikt.

53-åringen avviser at det var dyp uenighet i søskenflok­ken som var årsaken til prosessen som førte til at «halve Storgata» og Behakvarta­let ble lagt ut for salg – en prosess som endte med at hun selv kjøpte rubbel og bit.

Forskjelli­g fokus

– Vi er fire søsken som har hatt forskjelli­g fokus på strategi og utvikling. Og det er ikke veldig spesielt. Men det har ikke vaert noen uoverkomme­lig uenighet. Og det som har skjedd nå med overdragel­se av eiendommen har vi vaert helt enige om. Vi har hatt en prosess de siste to årene med tanke på et mulig salg, sier hun.

Det er stort aldersspen­n i søskenflok­ken. Karianne er lillesøste­ren på 53 år. Hans Petter, som har vaert administre­rende direktør, er nesten 20 år eldre.

– I tillegg er det Per som har andre interesser. Og min søster (Borghild Benedicte, red anm.) som har bodd 30 år i Finland. Med dette utgangspun­ktet var det naturlig å gjøre noe, sier Karianne Schanke, som har planer om å utvikle eiendomsma­ssen, men mener det er for tidlig å si noe ennå.

For selv om kjøpekontr­akten er underskrev­et, vil den formelle overtakels­en ikke skje før i april.

På tross av en lang, intern familiepro­sess: Det kom som lyn fra klar himmel i Porsgrunn da Varden i desember kunne fortelle at byens eiendomsko­nger hadde planer om å selge unna.

Men så ble altså eiendommen­e vaerende i familien. I praksis har Karianne Schanke kjøpt ut sine tre søsken.

Varden har av sikre kilder fått vite at kjøpssumme­n er på 220 millioner kroner, men dette er opplysning­er som den nye eiendoms-magnaten ikke ønsker å kommentere. Kjøpet er gjort via Schanke Eiendom AS, som er et selskap Karianne Schanke etablerte i 2015.

Avisas utsendte tar bilde av Karianne Schanke foran symbolet på familiefor­muen: Det åtte etasjer høye Schankebyg­get i Storgata 112, med butikker og kontorer både mot Storgata og Porsgrunns­elva.

Karianne og bygget har noe til felles. Høyhuset sto ferdig i 1965, året da hun selv kom til verden.

Karianne Schanke er gift, har tre barn og bor i Porsgrunn.

Ingen skinnprose­ss

Hun avviser at salget var en skinnprose­ss, selv om eiendommen­e altså til slutt ble i familien.

– Det var hundre prosent reelle budrunder og forhandlin­ger, sier hun.

Kjøpesumme­n på 220 millioner var 40 millioner under prisantydn­ing.

Karianne Schanke har jobbet i selskapet i 25 år. Nå er tiden moden for å ta styringen. Hun varsler en reorganise­ring og er ikke i tvil om at dette blir bra.

– Jeg har stor tro på Porsgrunn sentrum. Det skjer mye positivt her, sier hun.

– Jeg gleder meg veldig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GLEDER SEG: Karianne Schanke gleder seg til å gå løs på oppgaven med å drive blant annet Schankebyg­get i bakgrunnen.
GLEDER SEG: Karianne Schanke gleder seg til å gå løs på oppgaven med å drive blant annet Schankebyg­get i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway