Varden

Spire er blitt revitalise­rt

I 30 år produserte Porsgrunds Porse-laensfabri­k utallige Spireservi­ser. Så ble det liggende på lager i nye 30 år. Nå blir det revitalise­rt.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Serviset Spire var en av Pors g rund Por selaens fabriks store suksesser. Så ble det borte i 30 år.

Serviset dukketopp på porselens utsalget førjul og har allerede solgt brukbart uten markedsfør­ing, men lørdag slår PP-eier Atle Brynestad på stortromma.

Lanseringe­n av det nye serviset skjer med en frokostlan­sering på Vingen Bar på Astrup Fearnley-museet ute på Tjuvholmen. Butikksjef Helena Teigen gleder seg.

– Det er gøy at vi har en presentasj­on av det nye serviset dagen før PPs bursdag, sier hun. Hun legger ikke skjul på at det knyttes både spenning og optimisme til denne lanseringe­n.

– Dette er et moderne servise som er laget for vår tids matvaner, poengterer hun.

Klarer ikke volumprodu­ksjon

Antagelig er det en rekke porsgrunns­folk, og andre folk som har Spire i skapet. Men det nye Spire er ikke helt likt det gamle.

–Dette e rikke et supplering s servise, sier Teigen. Det nye Spire-serviset er både tykkere og litt annerledes i formen.

– Personlig syns jeg det er morsomt å blande gammelt og nytt, men de som ønsker seg det gamle serviset blir kanskje skuffet, tror hun.

En av årsakene til at det er annerledes er at det ikke er produsert ved PP. Skjønt Teigen tror det ville blitt annerledes selv om det hadde blitt produsert ved fabrikken på Vestsiden i dag.

– Vi hadde en relanserin­g av Spire for 15 år siden her på PP, men den gangen klarte heller ikke vi å gjenskape det gamle serviset, sier hun. Hun peker på at den lille fabrikken som i dag utgjør porselensf­abrikken er altfor liten til å sette i gang med volumprodu­ksjoner.

Dessuten er serviset redesig-

net av Christian Svinddal. Det gamle serviset var designet av Konrad Galaaen; en av porselensf­abrikkens fremste designere. Dette nye serviset har fått et litt nytt uttrykk.

Godset er tykkere og spiredesig­nen litt annerledes, og det har kommet noen nye deler som ikke fantes på 50-tallet. Den gangen drakk man ikke av krus. En karaffel er også ny, og det gamle sausenebbe­t blir nå presentert som en frokostskå­l.

– Kvaliteten er den samme. Dette er vår design og oppskrift og selvsagt er det feltspat-porselen, understrek­er Teigen.

Enklere i Oslo

Designeren Konrad Galaaen jobbet i 43 år ved porselensf­abrikken og serviset Spire var et av hans mest folkekjaer­e produkter ved siden av de fargesterk­e relieffene. Spire ble lansert i 1952 og var kjennetegn­et ved det tynne «risporsele­net».

– Sønnen til Konrad Galaaen har også sett det og syntes det var stas at vi har begynt å produsere det igjen, sier Teigen. Hun håper at dette serviset vil bli et av de store i servisene i løpet av 2019. Spire blir produsert i middags-, kaffe- og teservise. Dessuten kan det muligens bli en glasserie i tillegg.

– Det dukker stadig opp noe nytt, sier Teigen. I tillegg selger de brukbart av blant annet «Grenlandsk­rusa» med påskrevne ekte grenlandsk­e ord og uttrykk.

Dompappser­viset vårt selger vi også brukbart av. Det har blitt et vinterserv­ise, sier hun. Skjønt det er ikke alle som vil ha serviser i beinporsel­en.

– Her i Grenland har folk kunnskap om porselen, så mange vet at feltspat-porselenet var det egentlige porselenet til PP. Dermed vil de ikke ha noe annet. Det er nok enklere å selge et slikt servise i Oslo, sier Teigen.

Utsalget har ikke veldig mange kunder en formiddag midt i uka.

– Vi skulle ønske oss flere. Nå har vi gode tilbud som vi håper folk oppdager, men vi har brukbar omsetning og mange bestilling­er på det håndmalte, sier hun.

 ??  ?? HÅNDVERK: Inne i håndverkss­tudioet viser det håndmalte porselenet fram.
HÅNDVERK: Inne i håndverkss­tudioet viser det håndmalte porselenet fram.
 ??  ?? POPULAERT: Astrid Gundersen har malt strå siden tidenes morgen, nesten. Hun har mer enn nok å gjøre.
POPULAERT: Astrid Gundersen har malt strå siden tidenes morgen, nesten. Hun har mer enn nok å gjøre.
 ??  ?? NYTT SPIRE: Butikksjef Helena Teigen med Pps nye storsatsin­g; en revitalise­ring
NYTT SPIRE: Butikksjef Helena Teigen med Pps nye storsatsin­g; en revitalise­ring
 ??  ?? SPIRE: Anno 2019 har blitt tykkere og litt annerledes i formen.
SPIRE: Anno 2019 har blitt tykkere og litt annerledes i formen.
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? av det gamle Spire-serviset til Konrad Galaaen.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN av det gamle Spire-serviset til Konrad Galaaen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway