Varden

Men er det nødvendig?

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ I havnebasse­nget i Skien dumpes det lass etter lass med snø, men er det lov? Kommunen har forsøkt å få svar, men klare svar har vaert vanskelig å få. – All dumping er i utgangspun­ktet ulovlig. Men så har det ikke vaert praksis å regulere snødumping, sier fagsjef Ingvar Oland hos Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark.

▶ I stedet for å bruke tid på å finne ut om det er lov eller ei, bør kommunen stille seg helt andre spørsmål: Er det fornuftig? Er det nødvendig?

▶ De to spørsmålen­e bør få samme svar. Altså «nei». Vi forstår at man må gjøre av snøen et sted, men at det ikke er mulig å finne mer hensiktsme­ssige løsninger for å deponere snø, er vanskelig å tro.

▶ Oslo kommunes løsning kan bidra til svar på begge spørsmål: Siden desember 2011 har den 50 meter lange og 500 tonntunge snø smeltelekt­eren« Terje» håndtert enorme mengder snø. Iblandet mye det er lite hensiktsme­ssig å dumpe i elven. Ifølge Teknisk Ukeblad er det, i perioden 2012–2017 og fra 375.000 kubikkmete­r snø, renset ut åtte kilo bly, åtte kilo nikkel, tolv kilo krom, 33 kilo kobber, 64 kilo sink, 22 tonn store steiner, 23 tonn blandet avfall, 480 tonn slam, 2446 tonn grus, en sykkel, et bord og et betydelig antall mobiltelef­oner.

▶ «Terje» er neppe gratis, men viser at det er mulig hvis man vil. Å dumpe ting i sjøen, enten det er snø eller annet, er uansett en skrekkelig gammeldags og ugrei løsning. Skien kommune har muligheten til å framstå mer oppdatert – hvis den vil.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway