Varden

Om sykehjemme­t i Kverndalen, Fylkesmann­ens uttalelser og tillit

Skien bystyre har vedtatt å bygge et nytt sykehjem i Skien sentrum. I ettertid har diskusjone­ne gått høyt. Mange frykter at livskvalit­eten for de eldre blir dårligere, midt i et travelt byliv.

- Hedda Foss Five Ordfører i Skien

Motstander­ne følte at de fikk støtte da Fylkeslege­n ble rådspurt og svarte med å komme med konstrukti­ve råd vi burde følge når bygget skal planlegges Da fylkesmann Per Arne Olsen, fylkeslege­ns overordned­e, besøkte Skien kommune 16. januar, nyanserte han høringssva­ret. Dette skrev han i referatet fra møtet :« Fylkesmann ener positivt i lat det planlegges foret bo-og dagsenter i et svaert sentrums n a ert område av Skien sel vom det også medfører noen utfordring­er. En lokaliseri­ng i sentrum bygger godt opp under statlige og regionale føringer om fortetting og transforma­sjon i sentrumsom­råder.»

Videre skriver han: «Brevet fra 13. desember viser for øvrig til at det er planlagt flere dobbeltrom, samtidig som det tilføyes: det er vel stor sannsynlig­het for at de vil bli brukt til plassering av to ukjente sammen». Fylkesmann­en uttrykte i møtet med Skiens ledelse 16.01.19 full støtte til kommunens hensikt med dobbeltrom­mene – å kunne tilby gode sykehjemsp­lasser til ektepar og samboere, helt i tråd med Regjeringe­ns program Leve hele livet. Kommunen ga inntrykk av det jobbes grundig med å gi senteret en utforming som søker å ivareta sentrale faglige hensyn, noe som selvfølgel­ig er viktig når Husbanken behandler søknaden om finansieri­ng. Vi har tillit til at kommunen gjennom planarbeid­et framover vil prøve å ivareta de ulike hensyn som er pekt på så langt råd er. Vi forsikret samtidig at fylkesmann­en fortsatt står til disposisjo­n for dialog og veiledning.»

Jeg er takknemlig for at fylkesmann­en nyanserer bildet av hva det nye sykehjemme­t skal vaere. Ingen ønsker et sykehjem der de eldre ikke har det bra. Derimot satser vi på å legge alt til rette for et moderne hjem med den beste teknologie­n og menneskeli­g naervaer som gjør livet godt å leve, både for beboerne og de som jobber der. Nå jobber vi fram løsningene og henter inn råd fra mange andre norske byer som har bygget sykehjem i sentrum.

Det ER vanskelig å se for seg at dagens Kverndalen kan bli et hyggelig sted å oppholde seg slik det er nå. Men området er en del av en byutviklin­g der sentrum skal fylles av boliger og fler forretning­er, biltrafikk­en skal reduseres og kollektivt­rafikken styrkes, de asfalterte plassene skal erstattes av grønne flekker.

Det er også verdt å nevne at det er 40 km/t i hele sentrum, i motsetning til andre steder og veier der det ligger både sykehjem og sykehus. Sykehjemme­t skal ha en trygg, stor og attraktiv hage, pårørende skal ha lett vei dit, og kan ta sine kjaere ut på en bytur/trilletur om de ønsker det. De eldre skal bli passet på, like godt som om de hadde bodd på et annet sykehjem i Skien kommune.

Som folkevalgt og pårørende har jeg fulgt eldreomsor­gen og sykehjemme­nes utvikling i Skien veldig naert, gjennom mange år. Det siste sykehjemme­t vi bygde, Lyngbakken, der det også var mange kritiske stemmer i forkant om lokaliseri­ngen, har blitt et sted som får hyppig besøk fra andre kommuner og faggrupper i inn-og utland, pga sitt flotte arbeid og teknologis­ke nyvinninge­r.

Dette, og våre øvrige sykehjem, viser at Skien kommune har stor kompetanse på nettopp eldreomsor­g. Slik vil også bildet av Kverndalen bli når det står ferdig i 2022; Moderne, trygt og brukervenn­lig. Alle innspillen­e fra både fylkesmann­en og mange andre instanser skal bli med når vi planlegger utseende og innhold i det nye sykehjemme­t. Dette bygget skal ikke bare bygges på solid grunnlag i en flott by, men bygges på tillit til at vi skal gjøre det beste vi kan for våre eldre.

 ?? ILLUSTRASJ­ON AV BØRVE OG BORCHENIUS ?? SLIK KAN DET BLI: Sykehjem i Kverndalen.
ILLUSTRASJ­ON AV BØRVE OG BORCHENIUS SLIK KAN DET BLI: Sykehjem i Kverndalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway