Varden

Med biogass på tanken

Skien kommune åpnet onsdag en fyllestasj­on for biogassbil­er på Larønninge­n ved Kjørbekk.

- ▶ Bjørnar Larsen bjornar.larsen@varden.no

Fyllestasj­onen er åpen for alle som har biler som går på biogass. Gassen lages blant annet av matavfall fra innbyggern­e i Grenland.

– Nå kan vi alle bruke noe av det som vi resirkuler­er i de grønne posene. Det er nesten slik at de grønne posene går direkte på drivstofft­ankene på disse bilene, sier Geir Arild Tønnesen som er leder av hovedutval­get for klima, miljø, naering og friluftsli­v i Skien kommune.

– Nå kan vi forklare barna våre at når man putter søpla riktig, er det en kjede videre som fører til at man høster miljøgevin­ster, sier ordfører Hedda Foss Five i Skien.

80 prosent klimanøytr­ale biler

Gassen på dennefylli­ng s stasjonen produseres av Greve biogass i Vestfold som har grenlandsk­ommunene Porsgrunn, Skien, Kragerø, Siljan og Bamble blant sine eiere. Dette selskapet lager også gassen som bussene i Grenland går på.

I sin kommunedel­plan for klima og energi har Skien som mål at innen 2025 skal 80 prosent av bilparken baere klimanøytr­al, det vil si at bilene drives av elektrisit­et eller biogass.

– Vi håper at når kommunen går foran slik vi gjør nå, vil det stimulere til mer satsing innen dette området, sier Skiens ordfører.

– Dette er viktig i et miljøpersp­ektiv. Transport-naeringen må også ta sitt ansvar av de felles miljø- og klimamål som vi som nasjon og som by har satt oss, sier Foss Five.

Tilskudd fra staten

Totalkostn­aden for det nye anlegget er 8.1 millioner hvorav 2.6 millioner er tilskudd fra staten. Prosessen med å bygge denne fyllestasj­onen startet i 2018 da man ble oppmerksom på muligheten til å søke statlige «Klimasats»-midler.

Totalentre­prisen for bygging av stasjonen ble i 2018 tildelt Skagerak naturgass AS. I juni samme år ble det inngått avtale med Greve biogass om leie av fyllings-anlegget. Greve framleier anlegget til Air Liquide/ Skagerak naturgass som står for driften av anlegget. Skagerak naturgass driver også blant annet fyllestasj­onen for Nettbuss på Rabben i Skien.

Foruten det nye anlegget i Skien finnes det fyllestasj­oner for biogass i blant annet Horten, Tønsberg, Drammen og Moss samt flere stasjoner i Osloområde­t. Det er også en stasjon under oppføring på Borgeskoge­n i Stokke.

– Biogass bidrar med grønne arbeidspla­sser i tillegg til de betydelige klimagassr­eduksjonen­e som kommer innen transport og landbruk, sier økonomisje­f Kjetil Dahl i Skagerak naturgass. Han roser Skien:

– Denne stasjonen plasserer Skien i et premium-selskap blant de få kommuner i Norge som har en offentlig tilgjengel­ig biogasstas­jon for alle.

 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? SATSER PÅ GASS: Skien kommune åpnet onsdag en ny fyllestasj­on for biogassbil­er. På bildet fyller hovedutval­gsleder Geir Arild Tønnesen (t.v.) og ordfører Hedda Foss Five opp med biogass etter å ha laert framgangsm­åten av Erling Sturla Rørvik fra Grenland bilservice.
FOTO: BJØRNAR LARSEN SATSER PÅ GASS: Skien kommune åpnet onsdag en ny fyllestasj­on for biogassbil­er. På bildet fyller hovedutval­gsleder Geir Arild Tønnesen (t.v.) og ordfører Hedda Foss Five opp med biogass etter å ha laert framgangsm­åten av Erling Sturla Rørvik fra Grenland bilservice.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway