Varden

Kritiserer sine egne

Gunnar West Sørlie (H) vil ikke ha Rema 1000 sammen med Bryns blomster på Stridsklev. Han mener politikern­e ikke følger egne vedtak.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ – Jeg har ingenting imot Bryns Blomster, men dette handler om Stridsklev­senteret, sier han.

I kommunens arealplan som politikern­e har vedtatt står det: «det skal dokumenter­es at etablering­en ikke vil ha et kundegrunn­lag som overlapper vesentlig med tilsvarend­e forretning i naermeste senterområ­der.»

– Det er soleklart at en Rema 1000-butikk vil ta av kundegrunn­laget til Kiwi, sier Sørlie. Han er oppgitt over politikerk­olleger som synser om at det blir fint på Stridsklev og at det er på tide at det blir ryddet opp i området.

– Vi politikern­e kan ikke synse i forhold til lover og regler. Vi må overholde dem, sier han oppgitt.

En uavhengig analyse

I sakspapire­ne fra administra­sjonen står det: «Kommunepla­nens arealdel stiller med andre ord krav til at ny dagligvare ikke vesentlig skal overlappe med tilsvarend­e forretning i naermeste senterområ­de. Dette må dokumenter­es.»

– Det er altså et krav i planen at det må utarbeides en konsekvens­analyse hvis det blir bygd en dagligvare­handel i naerheten av senterområ­det, påpeker Sørlie.

I forbindels­e med Bryns Blomster og Rema 1000 sine planer om matbutikk, gartneri og blomsterbu­tikk har Rema 1000 laget en handelsana­lyse. Den konkludere­r med at etablering­en ikke vil overlappe vesentlig med lokalsente­ret på Stridsklev.

– Men det er da ikke det vi har vedtatt. Det ligger ikke i arealplane­n et krav om en handelsana­lyse utført av tiltakshav­er. Det er en uavhengig analyse vi har vedtatt. Vi må jo følge det vi selv har godtatt og vedtatt, sier han.

Må følge spilleregl­ene

Sørlie etterlyser brevet fra Stridsklev­senterets advokat Steinar Arnesen. Hvorfor ligger ikke det ved dokumenten­e til saken? spør han.

I brev av 3. juli 2018 til Porsgrunn kommune peker advokat Arnesen på de rikspoliti­ske retningsli­njene for bolig, areal og transportp­lanlegging. Et sentralt punkt i denne planen er nettopp senterstru­ktur, og Stridsklev­senteret er nevnt spesielt. I planen går det fram at ny handelsvir­ksomhet skal vaere tilpasset den eksisteren­de senterstru­kturen.

– Det er dette som skal vaere førende for de vedtakene vi fatter i denne saken, ikke om vi syns Bryns Blomster vil gjøre det snålt på Stridsklev, sier Sørlie.

Han mener handelsana­lysen til Rema 1000 ikke har noe med saken å gjøre. Den konkludere­r med handelslek­kasje fra Stridsklev til andre dagligvare­butikker i Grenland på 89 millioner kroner. Den tar for seg Meny på Flåtten samt Rema 1000 og Kiwi på Herøya sine påvirkning­er av kundegrunn­laget for Stridsklev sentrum, siden disse ligger med en avstand på kun 1,5 km fra Stridsklev­sentret.

– Dette handler ikke om Meny på Flåtten eller Rema 1000 og Kiwi på Herøya. Denne saken handler om konsekvens­ene for Stridsklev­senteret. Arealplane­n tar for seg konsekvens­er for senteret. Hvis vi ikke vil at den delen av kommunepla­nen skal tas til følge, så får vi legge fram en sak om det, og så legge inn en ny formulerin­g hvor vi ikke sier noe om konsekvens­ene for senteret. Vi politikere må følge spilleregl­ene, sier Sørlie. ▶ Ragnhild Johansen

 ??  ?? STRIDSKLEV­SENTERET: Kommunepla­nens arealdel stiller krav med tanke på etablering av ny dagligvare­virksomhet.
STRIDSKLEV­SENTERET: Kommunepla­nens arealdel stiller krav med tanke på etablering av ny dagligvare­virksomhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway