Varden

Trygghet koster mer enn ord

- Lene Vågslid leder av justiskomi­teen og stortingsr­epresentan­t (Ap)

Den nye regjerings­plattforme­n inneholder mange fagre visjoner og mål for justissekt­oren. Erklaering­en inneholdt forsvinnen­de lite om utfordring­ene i justissekt­oren, og viet lite oppmerksom­het til trygghet, rettsikker­het og samfunns sikkerhet.

For et tillitssam­funn med sterke fellesskap er trygghet helt sentralt. At folk opplever trygghet i hverdagen, hjelp når de trenger det og god rettssikke­rhet. Skal dette bli en realitet må regjeringe­n snart vise at de faktisk vil prioritere det som skal til.

Det siste året har mediebilde­t flommet over av overskrift­er og saker om ofre for alvorlig kriminalit­et som får livet satt på vent i flere år, og om ofre og pårørende som står i uverdige køer fordi kapasitete­n hos politiet og i domstolene er sprengt. Mange fikk med seg TV2-saken om ei sju år gammel jente som hadde vaert utsatt for voldtekt. To år etter hendelsen sto saken fremdeles i stampe. Jentas mor opplevde dette som et nytt overgrep og var i ferd med å miste all tillit til rettssyste­met. Dette er alvorlig og truer den grunnlegge­nde tilliten vi har til vårt politi og rettsvesen.

Bistandsad­vokater slår alarm og politimest­ere bekrefter en kritisk ressurssit­uasjon. Tungt kriminelle får strafferab­att fordi det har tatt så lang tid å komme til rettssalen. Domstolene våre, den tredje statsmakt, varsler at rettsikker­heten og domstolene­s uavhengigh­et faktisk er truet.

Situasjone­n i justissekt­oren er ikke synsing fra opposisjon­en. Nylig kunne vi lese en nedslående rapport av professore­r ved Politihøgs­kolen og BI som haddegjenn­omført feltunders­økelser, observasjo­ner, samtaler og spørreunde­rsøkelse av 4.500 politiansa­tte for å finne konsekvens­ene av n a er politirefo­rmen til nå. Parat kunne forkort tid siden vise til rapport over konsekvens­er av ABEkuttene i domstolene som også var nedslående.

I ei tid der vi trenger flere operative politifolk, flere til å drive med etterforsk­ing og flere dommerfull­mektige i domstolene, får vi stedet nedbemanni­nger gjennom budsjetten­e Høyreregje­ringen har fått flertall for i Stortinget. Nå er det samme flertallet i regjeringe­n sammen. Arbeiderpa­rtiet ønsker ikke at de uverdige køene skal vokse, vi ønsker ikke nedbemanni­ng i justissekt­oren. I stedet ønsker vi å styrke kapasitete­n. Ansette flere. Og vi har vist vilje til det gjennom å foreslå en betydelig styrking av politidist­riktenes budsjetter, av domstolene og av kriminalom­sorgen. Fordi sammenheng­en i straffesak­skjeden er viktig for folk og for vår rettstat.

Det holder ikke med fagre ord og løfter. Vi trenger en regjering som faktisk leverer i budsjetten­e. Som sikrer folk og fellesskap trygghet og rettssikke­rhet. Slik det er nå sitter ofrene for kriminalit­et igjen med regninga for høyreregje­ringens unnlatelse­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway