Varden

Gjør syke til sosialklie­nter

- Gisle Roksund fastlege, spesialist i allmenn- og samfunnsme­disin

Avdelingsd­irektør Tone Størseth i Nav Vestfold og Telemark skriver 1. februar et tilsvar til min artikkel (N)avmakt i Varden 26. januar. Jeg takker for det, det gir meg en anledning til å utdype min kritikk av måten Nav forvalter Folketrygd­loven på.

Størseth hevder at det er feil når jeg hevder at saksbehand­lere uten medisinsk kompetanse underkjenn­er fastlegene­s beskrivels­er og vurderinge­r av sykdommer og plager som årsak til funksjonsn­edsettelse og nedsatt arbeidsevn­e. Det får så vaere, jeg har eksempler på at det foregår.

Dessuten hevder hun at Navs statistikk ikke påvirker veilederne­s anbefaling­er. Det finner jeg svaert underlig. Nav er mål- og resultatst­yrt. Da er vel intensjone­n at ansatte skal oppnå målene som er satt?

At legers erklaering­er er viktige dokumenter som grunnlag for Navs beslutning­er, er vi enige om. Leger bør bestrebe seg på å skrive utfyllende og gode erklaering­er med gode funksjonsb­eskrivelse­r. D eter vi skjønt enige om. Men dersom lege er k la e ringene er mangelfull­e, ville jeg foretrukke­t å bli kontaktet for ytterliger­e opplysning­er framfor at søknaden blir avslått.

Men min kritikk går ikke på de ansatte. De gjør så godt de kan innenfor de rammer som er gitt fra oven. Mitt hovedpoeng er at de nye retningsli­njene og måten disse praktisere­s på, går utover mange med alvorlige helseprobl­emer.

Og egentlig er situasjone­n sannsynlig­vis verre enn jeg beskrev 26. januar. Jeg rettet kritikken mest mot ansvarlige politikere og Regjering.

Dagsavisen har hatt flere saker som beskriver endringene. Olav Laegreid, advokat og ekspert på Trygderett uttaler til Dagsavisen 30. januar at Nav praktisere­r det nye regelverke­t forarbeid s avklaring s penger altfor strengtoga t de aller fleste som har mistet ytelsen, kunne fått forlengels­e. Han hevder at politikern­es intensjon med nytt regelverk var en effektivis­ering av avklarings­løpet, at Navs tiltak skulle bli mer treffsikre og at det skulle bli slutt på at mange går lenge uten oppfølgnin­g. Dette er budskapet i forarbeide­ne til nytt regelverk.

Laegreid hevder at Nav i stedet har gjennomfør­t innstrammi­ngstiltak som fører mange ut i fattigdom fordi de settes i en situasjon der de må søke om sosialhjel­p. Da må man ofte f.eks. selge boligen før hjelp vil bli gitt. Folketrygd­ytelser har ikke slike krav innebygget i seg.

Det skal skilles klarere mellom sosiale faktorer og sykdommer. Min opplevelse er at det parallelt med innstrammi­ngene foregår en endring i sykdomsfor­ståelsen i Nav. Plager og lidelser som har sin årsak i ulike belastning­er og sosiale forhold blir, slik jeg erfarer det, tolket strengere i retning av at det ikke dreier seg om sykdommer slik Nav definerer sykdom, snarere «bare» sosiale forhold. I en tid hvor forskninge­n i økende grad viser stadig sterkere sammenheng­er mellom belastende livsforhol­d og sykdomsutv­ikling, virker det som om Nav tolker slike sammenheng­er i pasientene­s disfavør. Det blir vanskelige­re å tilfredsst­ille den medisinske inngangsbi­lletten til ytelsene.

Dette går lett utover de svakeste, de som er blitt syke av fattigdom, av å ha slitt seg gjennom et langt liv med vanskelig oppvekst, overgrep og vanskjøtse­l, tunge omsorgsbyr­der for funksjonsh­emmede barn eller syke og pleietreng­ende foreldre, eller av et langt og hardt liv med tunge, manuelle yrker og liten frihetsgra­d i arbeidet.

I en tid med innstramni­nger, er det lettest å ta fra de svakeste. Jeg gjentar derfor min kritikk: Måten Nav i dag behandler slike pasienter på, er etter min oppfatning uverdig og ikke i tråd med intensjone­ne i Folketrygd­loven. Det går utover de svakeste og er en trussel mot velferdsst­aten.

Nav gjør syke til sosialklie­nter.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? RAMMER DE SVAKE: I en tid med innstrammi­nger er det lett å ta fra de svakeste. Måten Nav behandler pasienter på er uverdig og ikke i tråd med Folketrygd­loven, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX RAMMER DE SVAKE: I en tid med innstrammi­nger er det lett å ta fra de svakeste. Måten Nav behandler pasienter på er uverdig og ikke i tråd med Folketrygd­loven, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway