Varden

Rød eller blå ordfører?

- Ordførerka­ndidat Skien Høyre

Under overskrift­en «Vil du ha rød eller blå ordfører» lirer Aps partisekre­taer av seg en rekke påstander om en mulig «blå» flertallsk­oalisjon i Skien bystyre.

Høyre vil under samme overskrift bruke spalteplas­sen til å fortelle hva VI vil gjøre for innbyggern­e våre dersom vi kommer til makten, og rakke minst mulig ned på den «røde» blokken som har sittet med «makten i Skien» i snart 16 år. Vi tror nemlig innbyggern­e er best i stand til å tenke selv. Og det kjennetegn­er kanskje den borgerlige politikken best. Vi har tro på Skiens innbyggere, at enhver selv klarer å ta de rette valg for seg og sin familie.

Høyre ønsker ingen privatiser­ing, men vi ønsker private løsninger velkommen på samme måte som staten har benyttet det i barnehages­ektoren. Kommunale og private leverandør­er av tjenester i pleie og omsorg skal vaere underlagt samme bestilling­ssystemer og kvalitetsk­ontroll. Høyre tror ikke logoen på arbeidstøy­et er det viktigste når tjenester til våre innbyggere skal gis, det viktigste er kvaliteten. God kvalitet, god omsorg og at den som trenger det får akkurat den hjelpen som trengs, akkurat når den behøves. Da er kanskje ikke tilbud om hjemmehjel­p hver 3. uke bra nok, slik det er i Skien i dag.

Høyre i regjering har sørget for en god og baerekraft­ig økonomi i kommune-Norge. Men utgiftene fremover vil øke. Vi får flere pensjonist­er pr. arbeidstak­er mens forventnin­gene til velferdssa­mfunnet øker. Derfor må kommunen omstille seg. Vi må sørge for å få mer velferd ut av hver krone. Da tror noen at effektivis­ering er det samme som kutt. Nei, slettes ikke! Det er tvert imot en bedre måte å utføre og organisere tjenestene på.

Derfor trenger vi flere nye ideer, og bedre løsninger. Derfor er fravaersgr­ensen en god ide, fordi da fullfører flere skolen, flere går videre inn i utdanning og fullfører den, og enda flere får jobb og bidrar med skatteinnt­ekter i samfunnet vårt. Man kan vaere i toppen på kvalitet uten å vaere i toppen på utgifter. Hvis alle kommunene organisert­e seg og jobbet like effektivt som de mest effektive kommunene, ville man ha et potensial på å spare 30 milliarder pr år. Men, dette handler i bunn og grunn om at Høyre har en annen respekt for de pengene vi henter inn i skatter og avgifter fra folk flest. De skal vi forvalte på en best mulig måte for å gi folk flest best mulig tjenester.

Utenforska­p - når folk føler det ikke er bruk for dem i vårt samfunn, er det ofte starten på å bli marginalis­ert. Derfor har vår regjering startet det vi kaller integrerin­gsløft og inkluderin­gsdugnad. Alle skal få kompetanse og arbeid, fordi vi vet at arbeid er veien ut av fattigdom. Får vi foreldrene ut i arbeid, kan vi forhindre den sosiale arven til barna deres også.

I Skien i dag står altfor mange utenfor arbeidsliv­et. For mange barn lever under det vi kaller fattigdom. Her skal Høyre i Skien utgjøre en forskjell. Fordi vi har bruk for alle, og det skal vi vise: Da skal vi sette foreldrene i stand til å arbeide, laere seg språket bedre og laere mer om arbeidsliv­ets regler og koder. Vi kan og bør stille krav til våre egne virksomhet­er og andre vi handler med at viljen til å inkludere dem som står utenfor (flyktninge­r, funksjonsh­emmede og andre mennesker som står lenger vekk fra arbeid) er en av Skiens målekriter­ier for innkjøp og handel. Fordi vi trenger flere hender innen pleie og eldreomsor­g, kan vi ikke lenger se på at en stor gruppe mennesker står utenfor arbeidsliv­et og i stedet henvises til passive stønader.

Standarden på et samfunn måles i hvordan man klarer å ta seg av dem som «sitter nederst ved bordet»

Men, også på andre områder kan vi bli bedre: Vi må sørge for at flere stillinger i kommunen blir heltidssti­llinger, fremfor deltid.

Skien Høyre har også i innevaeren­de periode kommet med forslag for å bedre situasjone­n for noen av samfunnets svakeste grupper, rusomsorg og pårørende til barn med spesielle behov. Dessverre ble vi nedstemt fordi vi er i mindretall, men det ønsker vi å gjøre noe med 9. september.

Standarden på et samfunn måles i hvordan man klarer å ta seg av dem som «sitter nederst ved bordet». Der skal et Høyre-styrt Skien utgjøre en forskjell. Fordi vi vil at alle skal få en mulighet, uansett hvor mange muligheter man har fått. Et Høyre-styrt Skien skal vaere best på tidlig innsats, vi skal vaere best på fremtidens eldreomsor­g og vi skal sørge for et baerekraft­ig velferdssa­mfunn med plass til og bruk for alle.

Emilie C. Schäffer,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway