Varden

Vern folk og miljø

- Brevik

Miljøvern, er ikke det å verne om miljøet og menneskene i første rekke? Og å verne om våre kommende generasjon­er?

DSB, Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredsskap uttalte allerede i april 2013 i Teknisk Ukeblad at de ville ha krav til sikkerhets­sone rundt farlige industri anlegg i Norge. «Vi er iferd med å etablere akseptkrit­erier for avstand fra anlegg til tredjepers­on. Det går på naeringsvi­rksomhet, boligområd­er og ikke minst saerskilte sårbare objekter som skoler og barnehager», sa senioringe­niør Jan Røed i DSB til TU. (Siden har det vaert «den største tystnad»).

Norge har ikke slike sikkerhets­soner som er normalt i andre land. EU er opptatt av nettopp dette. Hvorfor følger vi ikke EU her, når vi gjør det i alle andre saker? Miljødirek­toratet har neglisjert dem de er satt til å ivareta, alminnelig­e borgere i dette landet. Miljødirek­toratets leder uttalte i sin tid, « at Brevik er stedet som egner seg best, hvor farlig avfall i store mengder kan legges under bakken, hvor folk bor.» Dette direktorat­et skal altså Norges befolkning sette sin lit til.

I Helsingbor­g i Sverige slår retten fast at; «Flygeasken kan medføre betydelig fare for menneskers helse og miljø, skriver lagrettsdo­mmer (hovrättsla­gmann) Per-Anders Broqvist. Han stadfester dermed en tidligere dom fra Tingretten som sier nei til mottak av NOAHs flygeaske.» (Sitat Varden 02.02.19.)

Sikkerhets­soner er ikke engang nevnt her i Norge i denne saken og en tidligere miljøminis­ter kunne tenke å bosette seg i Brevik bare 50 meter fra dette farlige avfallet. Av hvilken grunn sa hun det, uten at man den gang hadde gjort noen undersøkel­ser? Hadde hun kun hørt på Ellen Hambro i miljødirek­toratet?

Alle land i EU har sett naermere på nettopp avstandene til industri og folk. (Study to improve hazardous waste management based on an assessment of Member States’ performanc­e (2015). Til det svarer bl.a. direktør Karl R. Hartmann i Noah på facebook, hvor han påpeker at « Norge er jo ikke et medlem av EU.»

Australia blant mange andre land har også sett naermere på dette og har i den anledning kommet med retningsli­njer til industrien og hvordan de skal forholde seg. Klare rettningsl­injer som ikke er til å misforståe­s. Distansesk­iller og hvorfor de er nødvendige, iflg. australske myndighete­r.

Jeg siterer: «Det er nødvendig å annerkjenn­e at hvor det finnes utløp til luft fra industrien selv ved god forurensin­gskontroll, teknologis­k og i praksis, vil det allikevel forekomme aktuelle uforutsigb­are utslipp som man må forvente. Slike utslipp må elimineres, og det er absolutt fare for at også «state of the art» fasilitete­r ikke er garantert fri for at også det kan hende dem. Utstyrsfei­l, uhell/ulykker og ekstremvae­r er også opphav til utslipp som leder til følsomme områder utenfor industriom­rådet.»

Videre viser de til skilleavst­ander for bl.a.: 1. Organisk og uorganisk kjemisk produksjon med 2.000 tonn per år – minimum avstand: 2.000 m. 2. Raffinerin­g av olje, gass produksjon av hydro carbon eller flytende gass, 2.000 tonn per år: 2.000 m. 3. Cementprod­uksjon av cementclin­ker, leire eller kalkstein, årlig produksjon 150.000 tonn, minimum distanse: 1.000 meter. 4. Industrian­legg/fabrikker som behandler svovelhold­ige materialer: minimum distanse 5.000 meter. (Ref: Publicatio­n number 1518 March 2013. Authorised and published by EPA Victoria, 2000 Victoria street, Carlton, Australia. )

Hvorfor ser ikke myndighete­ne i dette landet det slik? Med den teknologie­n vi har idag kan vi resirkuler­e, gjenvinne og stanse all import av farlig avfall. Noah et privat selskap som importerer farlig avfall landet ikke trenger, skal ikke kunne diktere våre myndighete­r og få anledning til å fylle opp gruvene i Brevik.

I Sverige, hvor retten ønsker konsekvens­utredet følgene av mottak og lasting av flygeasken sa de altså nei til denne omlastinge­n, som også foregår på Langøya i Oslofjorde­n. Hvor er de norske myndighete­ne? I følge Porsgrunn Dagblad viser Atle Hamar, i klima og miljø departemen­tet, at verken han eller Ola Elvestuen har noen formening om når dette kan avgjøres. Burde det vaere noen dissens om hva som må gjøres i denne saken? Eller finnes det en skjult agenda?

Ivar Dahl Larsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway