Varden

Bli med inn

I en gammel garasje, som har fungert som vedskjul og redskapsbo­d, har Helge Strand etablert sitt eget kulturhus.

- ▶ Andreas Soltvedt

▶ Et av landets garantert minste kulturhus befinner seg i Lunde. Kulturhusv­ert Helge Strand er for lengst i gang med å planlegge sommeren.

På Bjervajord­et i Lunde befinner et av landets garantert minste kulturhus seg. Horg kulturhus er navnet på det kulturelle møtestedet som Helge Strand har bygget opp.

Det ene tok det andre

– I utgangspun­ktet ville jeg lage en grillplass ute for familien. Men så tenkte jeg det var greit å ha et sted å gå inn og spise hvis det ble regn, forteller Helge Strand. Inne i den gamle garasjen i hagen fant han snart ut at det kunne vaere gøy å lage en hems der ungene kunne overnatte med venner. Vel halvveis uti prosjektet slo festivalfø­lelsen inn i utbyggeren.

– Jeg så at det så ut som en scene. Snart fikk jeg et par gamle lyskastere, og så var vi i gang, forteller Strand og legger til:

– At vi kalte det et kulturhus var ment som en spøk egentlig. Men folk var så positive, så da måtte jeg kjøre på, sier kulturhusv­erten til Varden.

Han er første artist på scenen

Og kjører på, det gjør han så visst. Horg kulturhus er per i dag ikke veldig egnet for arrangemen­ter vinterstid. Sommerhalv­året derimot er tiden da huset viser seg fra sin beste side. Helge Strand har allerede fire arrangemen­ter booket og klare for det varme halvåret. Første mann ut – for øvrig også første artist ut noensinne på Horg-scenen – blir singersong­writeren Enok Amrani fra Porsgrunn.

– Vi har hatt teater her tidligere, men ingen konsert, opplyser Helge Strand.

– Det er en aere. Jeg gleder meg til dette, sier Enok Amrani som inntar Horg 11. mai.

– Hobbyer skal koste litt

Caroline Bonnet, Stig Ulv og Teater Fabel er andre som blir å se i kulturhuse­t i løpet av arrangemen­tssesongen. Tjue tilhørere er normalt sett maks på hvert arrangemen­t. Men et par ekstra plasser kan rigges til.

– Det er veldig intimt. Dette er definitivt ikke plassen for danseband og festmusikk, sier Helge Strand.

– Hva tenker du om at kulturhuse­t virkelig er etablert?

– Jeg synes det er kjempemoro. Det er et tapsprosje­kt, men hobbyer skal koste litt. Jeg tror ikke folk som står alpint tjener noe saerlig på det de heller, humrer Strand.

– Hva med hyre til artister? – Her spiller de for døra. Da kjøper jeg også billett sjøl. Det er ikke noe VIP her, fastslår kulturhuse­ieren.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ?? ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? LANDETS MINSTE?: Helge Strand gleder seg til å invitere folk til Horg kulturhus når sommerhalv­året igjen får overtaket på kalenderen. 11. mai inviterer Strand til den første konserten noen sinne i det lille kulturhuse­t i hagen hans. – Horg er en plass for lytting, naerhet, fokus på artist og samspill med publikum, sier Helge Strand.
ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT LANDETS MINSTE?: Helge Strand gleder seg til å invitere folk til Horg kulturhus når sommerhalv­året igjen får overtaket på kalenderen. 11. mai inviterer Strand til den første konserten noen sinne i det lille kulturhuse­t i hagen hans. – Horg er en plass for lytting, naerhet, fokus på artist og samspill med publikum, sier Helge Strand.
 ??  ?? FANT TONEN FORT: Helge Strand og Enok Amrani.
FANT TONEN FORT: Helge Strand og Enok Amrani.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway