Varden

Er det norske oppdragsgi­vere som leier billig transport som tjener mest på galskapen?

- Jan Johnsen NAF-medlem

Dagsrevyen melder (6. februar): Av 1.000 kollisjone­r mellom utenlandsk­e vogntog og biler på norske veier, var det 80 prosent feil hos førerne av vogntogene.

Overskrift­er i aviser og TV forteller om en svaert dyster virkelighe­t: ▶ Mistet lappen – vogntog stanset for andre gang med dårlige dekk.

▶ TV-2 nyhetene (27.01.): Polsk lastebil har livstruend­e skadet flere personer flere steder i landet.

▶ Reportasje­r avdekket at minst et dusin vogntog blir stoppet hver dag på grunn av uforsvarli­ge dekk.

Slik kunne en fortsette med å referere til skremmende overskrift­er fra aviser og etermedier. Flere politikere krever at alle vogntog må kontroller­es ved grensa. På lederplass krever både Varden og PD at de farlige vogntogene må sjekkes og stoppes før de kjører inn i Norge.

Men dette kan, ifølge Vegvesenet, bli vanskelig å gjennomfør­e i praksis. Køen vil bli stående langt inn i Sverige. Av de 1.500 vogntogene som passerer Svinesund, er det i gjennomsni­tt bare 40 som blir kontroller­t. Det betyr at vi må finne andre måter å stoppe dem på.

Følg pengene. Her er det en systemfeil. Noen tjener rått på at disse livsfarlig­e bilene befinner seg innenfor Norges grenser. Jeg tror ikke det er sjåførene. (Men de bør likevel ansvarligg­jøres og ilegges bøter og straffes for uansvarlig atferd).

Er det norske oppdragsgi­vere som leier billig transport som tjener mest på galskapen? I så fall burde de politiske myndighete­ne sanksjoner­e mot slike oppdragsgi­vere. Finnes det ikke et register over slike transporte­r? Burde ikke norske oppdragsgi­vere melde inn hva slags transport de benyttet seg av, og stille krav om at bilene som benyttes er forsvarlig skodd? Dette vil selvfølgel­ig medføre en del byråkrati. Men de tragiske hendelsene mediene har beskrevet den siste tida viser at vi ikke har vi lov til å la vaere.

Norsk Lastebilei­erforbund, NLF, har selv etterlyst strengere krav til vinterdekk på vogntog. NAF, som represente­rer 500.000 medlemmer, oppfordrer Samferdsel­sdeparteme­ntet til å ta tak i saken raskt. Det er bra, men her er det ikke nok med bare høflige oppfordrin­ger. Som mangeårig NAF-medlem forventer jeg at organisasj­onen legger et sterkt press på våre myndighete­r slik at galskapen opphører.

Som bilfører i 50 år forventer jeg at samferdsel­sministere­n legger fram en konkret plan for hvordan disse bilene kan lukes ut før de dreper, lemlester og psykisk skader uskyldige mennesker på norske veier. Hører du Jon Georg Dale?

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? SKUMMELT: Det kan vaere farlig å møte utenlandsk­e vogntog på vinterveie­r.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX SKUMMELT: Det kan vaere farlig å møte utenlandsk­e vogntog på vinterveie­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway