Varden

Bytter rør for millioner

Skien kommune bruker om lag 140 millioner kroner i året på å bytte ut og moderniser­e sitt nett for vann- og avløpsrør.

- ▶ Bjørnar Larsen bjornar.larsen@varden.no

▶ Skien har ca. 550 kilometer vannlednin­ger og 440 kilometer kloakkføre­nde avløpsrør i drift.

– Vi har som mål å ha en utskiftnin­gstakt på vann- og avløpsrør på 100 år. I gjennomsni­tt bytter vi altså ut ca. en prosent årlig. Det utgjør for eksempel om lag 5,5 kilometer vannlednin­ger, sier teknisk sjef Finn Jenssen i Skien kommune.

Jenssen forteller kommunen har et anleggsbud­sjett for vann- og avløp på ca. 140 millioner året. Dette inkluderer ikke bare ledningsne­ttet, men også utskifting og vedlikehol­d på rense- og pumpestasj­oner

50 lekkasjer i året

Skien opplever ca. 50 lekkasjer på vannlednin­gsnettet hvert år.

21. januar i år mistet husstander ved Brekkeby i Skien vannet i flere timer på grunn av en lekkasje i et om lag 100 år gammel vannrør i støpejern.

De eldste ledningene av grått støpejern som er i drift i Skien, stammer fra utbygginge­n av Ulvsvann vannverk og Nordgårds vannverk. En oversikt fra 2016 viste at 1,5 kilometer av disse ledningene fra perioden 1863–79 og totalt 141 kilometer i grått støpejern fortsatt var i drift.

– De eldste ledningene er dårlige. Men da Ulvsvann-vannverket startet i 1863 var det forholdsvi­s små ledninger, få av de var større enn 100 millimeter. Så, lekkasjer fra de forholdsvi­s små ledningene skaper ikke så store utfordring­er som lekkasjer fra store ledninger, da risikerer større områder å bli uten vann, forteller Jenssen.

– Vi må derfor ikke bare ha fokus på alder på ledningen, men også vurdere konsekvens­en av et brudd i forbindels­e med våre prioriteri­nger.

En intensiv utskifting av asbestseme­ntrør i Klyve og Bjørnstad-området har redusert antall lekkasjer veldig. Asbesten i rørene har ikke hatt helsemessi­ge konsekvens­er, men bruddhyppi­gheten var stor på disse ledningene, forteller Jenssen.

Fra 40 til 25 prosent frafall

Skien kommune har akkurat startet arbeidet med å lage en ny saneringsp­lan for avløpsnett­et. Planen skal gi prioriteri­nger i forhold til hvilke avløpsledn­inger som må skiftes ut først. Planen skal stå klar innen utgangen av 2020.

– 40 prosent av vannet vi produserte på vannverket vårt i Steinsvika i 2016, kom aldri fram til abonnenten. Det er lekkasjer på gamle støpejerns­rør og galvaniser­te rør som er hovedutfor­dringen. Vi vil aldri kommet dit at vi får et helt tett nett, men målet vårt er å komme ned på 25 prosent i løpet av en femårsperi­ode, sier Jenssen.

 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? HAR GJORT TJENESTEN: Skien kommune har ca. 550 kilometer med vannlednin­ger. Teknisk sjef Finn Jenssen viser her fram et vannrør som var i drift i 100 til 120 år før det ble skiftet ut.
FOTO: BJØRNAR LARSEN HAR GJORT TJENESTEN: Skien kommune har ca. 550 kilometer med vannlednin­ger. Teknisk sjef Finn Jenssen viser her fram et vannrør som var i drift i 100 til 120 år før det ble skiftet ut.
 ?? FOTO: SKIEN KOMMUNE ?? SKIEN SENTRUM: Utskifting av vann- og avløpsrør ved Landmannst­orget i Skien høsten 2018.
FOTO: SKIEN KOMMUNE SKIEN SENTRUM: Utskifting av vann- og avløpsrør ved Landmannst­orget i Skien høsten 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway