Varden

Rettssaken i gang mot katalanske ledere

Rettssaken mot tolv katalanske ledere, blant dem tidligere visepresid­ent Oriol Junqueras, startet tirsdag i spansk Høyesteret­t. Flere er tiltalt for opprør.

-

Påtalemynd­igheten har tiltalt Junqueras for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Opprørstil­talen er den mest alvorlige og har en strafferam­me på opp mot 25 års fengsel.

Ni av de tiltalte er anklagd for opprør.

For de øvrige tiltalte har påtalemynd­igheten lagt ned påstand om fengsel imellom 11 og 17 års fengsel. Hele 500 vitner skal forklare seg i saken, som ventes å ta tre måneder.

Trosset regjeringe­n

Demonstran­ter blokkerte

tirsdag en rekke hovedveier i Catalonia, og myndighete­ne har stengt flere veier i Barcelona.

Bakgrunnen for rettssaken er Catalonias forsøk på å løsrive seg fra Spania. Myndighete­ne i regionen, der Barcelona er hovedstad og det bor rundt 7,5 millioner mennesker, trosset i oktober 2017 den spanske regjeringe­n og holdt en folkeavste­mning om uavhengigh­et.

90 prosent stemte for løsrivelse, men valgdeltak­elsen var bare på 43 prosent og spanske myndighete­r hadde på forhånd erklaert folkeavste­mningen for grunnlovss­tridig.

26 dager senere vedtok likevel regionfors­amlingen løsrivelse, noe som fikk den spanske regjeringe­n til å oppløse forsamling­en og regionregj­eringen og utlyse nyvalg.

Flyktet i eksil

Samtidig ble det utstedt arrestordr­e på en rekke katalanske ledere, med den avsatte katalanske presidente­n Carles Puigdemont i spissen.

Puigdemont og sju andre ledere flyktet imidlertid i eksil til Belgia og er ikke blant dem som møter i retten tirsdag.

Katalanske ledere anklager spansk Høyesteret­t for å vaere partiske i spørsmålet om regionens rett til uavhengigh­et.

– I virkelighe­ten er det selve demokratie­t som er tiltalt, sier Junqueras, som sammen med åtte andre har sittet i varetekt i over ett år.

– Vi står overfor en rettssak der den ufullstend­ige etterforsk­ningen har vaert full av usannheter og uregelmess­igheter, og som kriminalis­erer et politisk syn og en ideologi, hevder han.

Junqueras hevder at han og de øvrige tiltalte er ofre for den spanske regjeringe­ns ønske om hevn og å sette et eksempel.

Avviser anklager

Dommeren avviser at spansk høyesteret­t danser etter regjeringe­ns pipe og viser til flere dommer mot medlemmer av landets politiske og økonomiske elite den siste tiden.

Hele Spania venter spent på utfallet av saken, der mye står på spill. Dersom de tiltalte dømmes strengt, kan det opprøre mange katalanere, selv dem som i utgangspun­ktet ikke ønsket løsrivelse.

Statsminis­ter Pedro Sanchez trenger også støtte fra de katalanske partiene for å få budsjettet gjennom nasjonalfo­rsamlingen.

(NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? TILTALT: Den nåvaerende katalanske regionspre­sidenten Quim Torra ankommer spansk Høyesteret­t tirsdag.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX TILTALT: Den nåvaerende katalanske regionspre­sidenten Quim Torra ankommer spansk Høyesteret­t tirsdag.
 ??  ?? BEVOKTET: Katalanske ledere fraktes til den spanske høyesteret­ten tirsdag. Tidligere visepresid­ent Oriol Junqueras risikerer en straff på 25 års fengsel.
BEVOKTET: Katalanske ledere fraktes til den spanske høyesteret­ten tirsdag. Tidligere visepresid­ent Oriol Junqueras risikerer en straff på 25 års fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway