Varden

Vil ha slutt på pengepress­et

Mari fikk til slutt nok. Pengepress­et i skolen fikk henne til melde seg inn i et politisk parti.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

▶ Marjans engasjemen­t for fattige barn tente gnisten hos Mari også. Men den tidligere arbeidskol­legaen landet på motsatt side da hun valgte politisk parti.

▶ Pengemaset i den offentlige skolen opprører både Mari Falch-Pedersen (SV) og Marjan Farahmand (H).

De er barneverns­pedagoger, begge to. Begge har i jobben sett hvordan skjult fattigdom rammer barn. Og begge er enige om at kostbare klasseture­r er en uting. Men selv om de kjente hverandre fra «gamlejobbe­n», ble det ikke Marjan Farahmands parti, Høyre, som Mari Falch-Pedersen valgte.

– Det ble SV. Jeg har lyst til å gjøre en forskjell, og jeg står faktisk på femteplass på lista. Det som skapte engasjemen­tet er de unødvendig­e forskjelle­ne som skolen er med på å lage, mellom barn. Når ikke alle har råd til å komme på skoleavslu­tninger, er noe feil, sier Mari Falch- Pedersen.

110.000 kroner

– Høyre og SV er enige her?

– Det handler om å forebygge utenforska­p, som min regjering jo er opptatt av, svarer Marjan.

De to mener at skolene har rotet seg inn i en gråsone når de åpner for store klassekass­er, enda loven er tydelig.

– Det er eksempler på oppi 110.000 kroner. Skolen har satt av dager til tur i slutten av årsplanen, men ingen penger. Laererne skal vaere med, sier Mari. Foreldrene får regningen, og blir tipset om at de må skaffe pengene på dugnad.

– Salg av doruller og kjeks er ikke dugnad. Da er det offentlige ute og stjeler på idrettslag­enes arena, mener Marjan.

Til overpriser

– Jeg har selv tre barn og har opplevd presset. Dugnad er kjempefint hvis det bidrar til fellesskap­et, som vaffelsalg på 17. mai. Men her driver vi foreldre hver vår bedrift. Varelagere­t med dopapir, kaker, kjeks, gulrøtter og poteter skal selges til overpriser. Hvem er det som tjener på det? Det er ofte andre aktører. Jeg ser ikke at det kan bidra til fellesskap­et fordi vi gjør det hver for oss. Det synes jeg blir ekskludere­nde og fremmer utenforska­p. Følgen av pengepress­et blir at ikke alle har råd til å sende barna sine på en skoleavslu­tning, der vi ber foreldrene stille opp med gaver, godterier, lodd, gevinster og kakebaking. Sånn skal det ikke vaere i den norske skolen, altså, mener Mari Falch-Pedersen.

– Jeg håper det blir slutt på store klassekass­er – fra i dag, og at hovedutval­get for oppvekst bestemmer at gratisprin­sippet skal følges. Jeg håper utvalget blir enige om noe som vil vaere godt i denne saken. Vi må stoppe pengeinnsa­mlinger i skolen, sier Marjan Farahmand.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? IKKE HELT GRATIS: Pengemaset i den offentlige skolen opprører både Mari Falch-Pedersen (SV) og Marjan Farahmand (H) (th).
IKKE HELT GRATIS: Pengemaset i den offentlige skolen opprører både Mari Falch-Pedersen (SV) og Marjan Farahmand (H) (th).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway