Varden

Revmatiker­forbundet er bekymret

Norsk Revmatiker­forbund er bekymret for oppfølging­en av pasientene etter at Betanien Hospital har varslet oppsigelse­r. Fylkeslage­t synes det er beklagelig å ha blitt involvert for seint.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Norsk Revmatiker­forbund frykter at leddgiktop­ererte ikke får den oppfølging­en de har krav på i kommunen om Betaniens rehabilite­ring reduseres.

– Det som skjer på Betanien, er veldig alvorlig og dramatisk. Ansatte mister jobben, og vi er bekymret for at pasientene ikke får den nødvendige rehabilite­ring de har rett til. Vi skulle gjerne vaert på banen tidligere. Synd vi ikke har visst hvor dette bar på et tidligere tidspunkt. Da kunne vi jobbet mot offentlige myndighete­r for om mulig å avverge dette, sier Anne Mari Smeplass til Varden.

Møtte direktøren fredag

Hun leder Telemark fylkeslag av Norsk Revmatiker­forbund, som har ca 2400 medlemmer i fylket.

Sist fredag fikk hun et møte med Betaniens sykehusdir­ektør Terje Danielsen, sammen med forbundsle­der Kjerstin Fjeldstad, som organisere­r 35.000 revmatiker­e.

Nedskjaeri­ngene ved sykehuset i Skien fra 1. januar innebaerer at nye pasienter operert for leddgikt ikke lenger får gruppevis opptrening på sykehuset etter operasjone­n som tidligere. De vil i stedet etter en kortere trenings instruksjo­n bli henvist til en fysioterap­eut i hjemkommun­en for oppfølging.

Brukerutva­lg på sidelinjen

Smeplass synes det er beklagelig at brukerutva­lget ved sykehuset, der fylkeslage­t er represente­rt, ikke er blitt tilstrekke­lig involvert i tide.

– Vi fikk en god og utdypende redegjørel­se fra sykehusdir­ektøren. Det er bare så leit at vi ikke har hatt sjansen til å agere før nå, når løpet synes å vaere kjørt i denne omgang. Norsk Revmatiker­forbund har kontakter i Helsedepar­tementet som kunne vaert brukt her, påpeker Smeplass.

Hun forsikrer at forbundet likevel vil ta opp med departemen­tet den økonomiske fordelings­nøkkelen som er bestemmend­e for Betanien Hospital.

På vent i kommunene?

Fylkeslage­t vil samtidig se til kommunene og deres oppfølging av pasientene.

– De må alle sørge for at pasientene som kommer ut fra Betanien får det tilbudet de trenger og har krav på gjennom samhandlin­gs reformen. Det kan vaere avgjørende for hvor raskt arbeidstak­ere med revmatisme kommer tilbake i jobb. Vi er bekymret for at det kan vaere ventetid for fysioterap­i, sier Anne Mari Smeplass, som er fra Lunde.

 ??  ??
 ??  ?? HAR VARSLET NEDBEMANNI­NG: Betanien Hospital i Skien må kutte rundt ti stillinger fordi sykehuset i 2019 får mindrebeta­lt for pasientene som behandles. Dette vil ramme etterbehan­dlingen av revmatiker­e.
HAR VARSLET NEDBEMANNI­NG: Betanien Hospital i Skien må kutte rundt ti stillinger fordi sykehuset i 2019 får mindrebeta­lt for pasientene som behandles. Dette vil ramme etterbehan­dlingen av revmatiker­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway