Varden

Passivt om gratisprin­sipp

- Redaktør Eirik Haugen

▶ Det har vaert stort fokus på det såkalte gratisprin­sippet i skolene i Skien de siste månedene etter at Varden skrev en rekke artikler om forholdene ved skolene Lunde og Stigeråsen. De to skolene har tatt en rekke grep for å unngå at elever blir satt på utsiden av fellesskap­et, uansett hva slags økonomi foreldrene har.

▶ Ledelsen ved de to skolene har fått velfortjen­t ros for måten de har håndtert saken på og i dag skal politikern­e i Skien se på saken. Nå har administra­sjonen sagt sitt og det er klart at rådmannen ikke vil innføre totalforbu­d mot egenbetali­ng for arrangemen­ter og tiltak på skolen, til tross for at den samme administra­sjonen peker på en rekke problemsti­llinger som kan ramme elever og foresatte.

▶ Gratisprin­sippet betyr at det ikke skal kreves egenbetali­ng for opplaering i skolen og at det offentlige skal dekke utgiftene til for eksempel undervisni­ngsmaterie­ll eller leirskoleo­pphold. Det er slått fast i opplaering­sloven. I innstillin­gen til politikern­e peker også administra­sjonen på en rekke tilfeller som gjør at skolen likevel ikke er gratis, som at elevene må kjøpe sko til gymtimer, at foreldre bør ha tilgang til datamaskin for å følge med, fotografer­ing eller melkeordni­ng. Rådmannen vil ikke ha forbud mot egenbetali­ng fordi tiltak som foreldre og barn setter i gang blir regnet som viktige for elevenes trivsel.

▶ Det er overrasken­de at innstillin­gen er så passiv. Tall viser at 16 prosent av barna i Skien lever i såkalte lavinntekt­sfamilier, Forslaget som legges fram om en kontingent­kasse der det kan søkes om midler for familier med lav inntekt, vil ikke løse problemet, men heller synliggjør­e forskjelle­ne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway