Varden

Kritisk til mangel på deponi-åpenhet

Tidligere stortingsp­resident Dag Terje Andersen (Ap) synes deponipros­essen til myndighete­ne har vaert dårlig.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ Stortingsr­epresentan­ten fra Vestfold satt øverst på tinget fra 2009 til 2013. Den erfarne politikere­n sier rett ut hva han mener om hvordan regjeringe­n har håndtert prosessen rundt det å skulle anlegge et nasjonalt deponi for farlig avfall.

– Hva jeg synes? Jeg synes prosessen har vaert dårlig, sier Andersen.

Ivareta innbyggern­e

Han sier han skjønner godt at innbyggere i Porsgrunn fortviler over hvordan ulike departemen­ter ikke vil besvare henvendels­er og spørsmål rundt saken. Som tidligere stortingsp­resi- dent og nåvaerende leder i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n er han opptatt av at ting skal gå riktig for seg. Dette poengterte også Andersen under onsdagens spørretime i nasjonalfo­rsamlingen.

Andersen trekker fra kommunens arbeid for å ivareta lokalsamfu­nnets og innbyggern­es interesser, der Porsgrunn kommune har krevd innsyn hos både Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet og miljødepar­tementet i flere av sakens dokumenter. Uten å bli hørt eller å bli forevist dokumenten­e.

Fra talerstole­n rettet han dette spørsmålet til kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland:

«I forbindels­e med vurderinge­n av Dalen gruver i Brevik som framtidig deponi for uorganisk avfall føler Porsgrunn kommune seg med rette overkjørt av Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet. Vil statsråden i den videre behandling av saken sørge for at Porsgrunn kommune blir involvert slik lov og forskrift forutsette­r?»

Ikke nødvendig

Statsråd Maeland avviser imidlertid at hun ikke følger boka.

– Du framstille­r som vi har overkjørt kommunen og at lov og forskrifte­r ikke blir fulgt. Det er jeg ikke enig i, svarte Maeland.

Andersen mener at Porsgrunn kommune burde vaert tatt med i samråd, slik Kommunelov­en krever, i forkant av avgjørelse­n om at miljødepar­tementet bestemte at man skulle sette i gang en konsekvens­utredning av deponi eller ei.

Maeland hevder det ikke var nødvendig i og med de kjente til Porsgrunns holdning.

Lite imponert

Andersen er lite imponert:

– Å si «jeg vet hva de mener om saken», det har da ingenting med medvirknin­g å gjøre!

Statsråden innrømmet at saksgangen hadde vaert treg i forbindels­e med alle ønskene om innsyn som Porsgrunn har rettet til departemen­tene.

Ordfører Robin Kåss er fornøyd med selvkritik­ken Maeland tar, og håper prosessen videre blir preget av mer åpenhet. Et syn partikolle­ga Andersen deler.

– Jeg sitter i kontrollko­miteen og der rapportere­r Sivilombud­smannen til oss. Jeg opplever at det er en generell motstand fra regjeringe­n om å utøve åpenhet. Det blir stadig mer hemmeligho­ld. Likevel håper jeg, etter svaret fra Maeland å dømme, at det blir mer ryddighet i tida framover, sier Dag Terje Andersen.

▶ Fredrik Nordahl

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I SPØRRETIME­N: Dag Terje Andersen (Ap) ønsket å vite om det blir mer åpenhet i prosessen om å anlegge deponi i Brevik. Kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H) tar selvkritik­k på at det har vaert sommel fra departemen­tene når det gjelder å besvare innsynsfor­espørsler.
FOTO: NTB SCANPIX I SPØRRETIME­N: Dag Terje Andersen (Ap) ønsket å vite om det blir mer åpenhet i prosessen om å anlegge deponi i Brevik. Kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H) tar selvkritik­k på at det har vaert sommel fra departemen­tene når det gjelder å besvare innsynsfor­espørsler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway