Varden

Ramsalt Nav-kritikk

Fastlege og spesialist i allmennmed­isin, Gisle Roksund, mener de ansvarlige må se på dagens Nav-system på nytt.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ Debatten om mange menneskers store utfordring­er i møtet med Nav-systemet engasjerer. Meningsytr­ingene er mange etter at Gisle Roksunds kronikk «(N)avmakt» ble publisert i Varden.

Mange forteller om det samme

Gisle Roksund sier i en kommentar at han har fått mange tilbakemel­dinger etter at kronikken ble publisert og med den påfølgende debatten.

– Jeg har fått veldig mange tilbakemel­dinger, også fra kolleger som sier at de kjenner på problemsti­llingen nesten hver eneste dag. Jeg har veldig støtte i kollegiet på dette. Så opplever jeg også at folk kommer opp med ulike dårlige erfaringer med Nav-systemet. Det er en skog av misfornøyd­het som jeg tenker Nav må ta alvorlig, sier Roksund til Varden.

Han minner om at Nav er blitt en veldig stor institusjo­n, i motsetning til i «gamle dager» da trygdekont­oret var den tilsvarend­e arenaen.

– På trygdekont­oret kjente man pasientene personlig. Sånn er det nesten ikke lenger. Saksbehand­lere byttes. Nye folk kommer inn, påpeker Roksund.

Sliterne rammes

Legen poengterer at han ikke kritiserer de ansatte i Nav.

– Nei, de gjør så godt de kan under de forutsetni­nger og retningsli­njer som er blitt gitt. Derimot kritiserer jeg de politiske signalene og hvordan Nav som institusjo­n og gjennom sin ledelse forvalter dette og Folketrygd­loven. Kanskje politikern­e og de som lager retningsli­njene i Nav ikke ser bivirkning­ene ved at dagens system går utover sliterne, de som er blitt sjuke, spør Roksund.

Om å gjøre å få folk i arbeid

Hans erfaring er at stadig flere får urimelige avslag om arbeidsavk­laringspen­ger.

– Dette er åpenbart en ny praksis. Jeg er redd folk som er blitt sjuke av livets ulike belastning­er, ikke får det de egentlig har krav på, sier Roksund.

– Før var det noe som het yrkesretta attføring. Jeg opplever at dette nesten er borte. Det er om å gjøre å sette folk ut i arbeid så fort som mulig uansett hva det er. Men ting blir jo ikke endret av den grunn, påpeker allmennmed­isin-spesialist­en.

– Hva skal til for at ting kan bli bedre?

– Ansvarlige må se på dagens situasjon, fordi det som skjer går utover folk på en måte jeg tror kanskje ikke har vaert meninga, sier Gisle Roksund.

▶ Andreas Soltvedt

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? STARTET DEBATTEN: Gisle Roksund har fått veldig tilbakemel­dinger etter at hans kronikk «(N)avmakt» ble publisert i Varden.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN STARTET DEBATTEN: Gisle Roksund har fått veldig tilbakemel­dinger etter at hans kronikk «(N)avmakt» ble publisert i Varden.
 ?? FOTO: ADVISIO ADVOKAT AS ?? STØTTER ROKSUND: Advokat og trygderett­ekspert Olav Laegreid har gitt Gisle Roksund sin støtte i Varden.
FOTO: ADVISIO ADVOKAT AS STØTTER ROKSUND: Advokat og trygderett­ekspert Olav Laegreid har gitt Gisle Roksund sin støtte i Varden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway