Varden

SV utfordrer Ap om velferds profitører

Arbeiderpa­rtiet bør ta skrittet helt ut og bidra til å hindre at kommersiel­le aktører tjener store penger på velferdstj­enester, mener SVleder Audun Lysbakken.

-

Ap-leder Jonas Gahr Støre var klar i sin tale på partiets landsstyre nylig. Der kritiserte han regjeringe­ns planer om økt privatiser­ing innen helsesekto­ren og understrek­et at internasjo­nale kjeder ikke skal få «et sugerør inn i vår statskasse og ta ut hundretall­s millioner skattekron­er i profitt».

– Dette må vi gjøre noe med og stoppe, sa Støre.

Nå plukker Lysbakken opp hansken.

Tøffe ord = tøff politikk?

Arbeiderpa­rtiet må la handling følge ord og samarbeide med resten av venstresid­en om å stanse velferds profitøren­e, utfordrer han.

–Ap har naermet seg oss veldig i retorikken, men ikke i politikken. Og det er det som teller. Det er uklart for meg om de tøffe ordene vil bli fulgt opp av en like tøff politikk, sier Lysbakken til NTB.

– Det vi trenger nå, er en dugnad på venstresid­en der vi kan bli enige om en politikk som stenger døren for velferds profitører s muligheter til å tjene seg rike på skattepeng­er, sier SV-lederen. Han viser til at Ap blant annet har stemt mot SVs forslag i Stortinge tom å innførepro­fittforbud i barnehages­ektoren.

– Det veldig enkle prinsippet vi vil ha, er at hver skattekron­e til velferd skal gå til velferd, ikke til formuene til private eiere. Dette er kjernen i debatten. Vi må sørge for at det ikke er mulig å ta ut profitt på skattebeta­lernes og brukernes penger i sektorer som barnehage, rusomsorg, barnevern og eldreomsor­g. Så måtte dette løses på ulike måter i ulike sektorer, føyer han til.

Bommer på målet

I Ap avfeies imidlertid utfordring­en med at Lysbakken bommer på målet. Støres tale handlet om å forhindre den storstilte privatiser­ingen av helsetjene­stene som regjeringe­n legger opptil i Grana volden plattforme­r, understrek­er partiets helse-og omsorgs politiske talsperson Ingvild Kjerkol.

– Det viktigste er å sperre foren privatiser­ing slo vetter svensk modell som vil gi en fast-track for private tilbydere. En slik privatiser­ing vil svekke kommunenes muligheten til å gi gode omsorgstje­nester til sine innbyggere og oppfylle rettighete­ne som Stortinget har gitt, sier Kjerkol til NTB.

I regjerings­plattforme­n åpnerfirep­artiregjer­ingen foren ordning med fritt brukervalg i kommunenes helse- og omsorgstje­nester, etter modell fra Sverige.

Hun kaller Grana volden plattforme­ne n marsjordre for privatiser­ing i helsetjene­sten, med utvidet fritt behandling­svalg i sykehusene, flere private bofellessk­ap og fritt brukervalg i kommunene, blant annet i eldreomsor­gen. I Sverige trådte en lignende lov i kraft i 2009. Den gjør det lettere for private aktører å etablere seg – betalt av det offentlige.

– Vi håper SV vil vaere med på å sperre for denne lovendring­en, sier Kjerkhol.

Lover reverserin­g

Hun åpner samtidig for at dersom dagens flertallsr­egjering gjennomfør­er reformen, vil denne blir reversert i 2021 dersom venstresid­en vinner valget. – Ja, det vil vi, slår hun fast. Men selv om Ap ikke har stemt for SVs forslag, er det viktig å begrense profitt i velferden, mener Kjerkol.

– Og hvordan vil dere gjøre det?

– Vi lagde en friskolelo­v i den rødgrønne perioden sammen med KrF. Det sperret for kommersiel­le skoler. Samme logikk må brukes på andre velferdstj­enester. Ap vil prioritere de ideelle aktørene, ikke de kommersiel­le, sier Kjerkol.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VIL HA FORBUD: SV-leder Audun Lysbakken vil ha et forbud mot å ta ut profitt på velferdstj­enester og utfordrer Ap til å bli med på dugnaden.
FOTO: NTB SCANPIX VIL HA FORBUD: SV-leder Audun Lysbakken vil ha et forbud mot å ta ut profitt på velferdstj­enester og utfordrer Ap til å bli med på dugnaden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway