Varden

Sivile lidelser i IS-kalifatet

Harde kamper pågår om siste rest av det såkalte ISkalifate­t ved Eufratdale­n øst i Syria, hvor utsultede barn av IS-krigere strømmer ut av området.

-

De siste to månedene har 37.000 personer, de fleste av dem koner og barn av IS-krigere, forlatt området ved Eufratdale­n. Enkelte av barna er så små som tre måneder gamle.

Mat og rent drikkevann har vaert mangelvare i flere uker.

Barna og deres mødre fraktes på stappfulle lastebiler til kurdiske flyktningl­eirer nord i landet. Flere tusener er allerede samlet i disse leirene.

Døde eller uønskede

Flertallet av barnas fedre er døde og mødrene er uønskede i sine hjemland. Kvinnene kommer fra blant annet Syria, Irak, Tyrkia, Russland, Ukraina og Frankrike.

Journalist­er på stedet beskriver en ustanselig gråt av sult fra spedbarna. De litt eldre barna er tause. Felles for dem alle er at de synes å vaere innpakket i alt av klaer som har fått plass på de små kroppene – både ullgensere, luer, boblejakke­r og pledd.

Minst 35 barn har til nå dødd på vei til flyktningl­eirene eller like etter ankomst hit, ifølge FN. De fleste av dem frøs i hjel. Reisen til leirene er lang – flere hundre kilometer gjennom ørkenlands­kap bakpå åpne lasteplan.

Harde kamper

USA-støttede opprørere kjemper nå for å innta siste rest av det såkalte IS-kalifatet i Eufratdale­n øst i Syria.

Etter en ukes pause for å la sivile forlate området, kunngjorde den kurdisk-støttede SDF-militsen lørdag en offensiv for å renske de siste IS-kontroller­te lommene ved landsbyen Baghouz.

Tirsdag var det harde kamper i området. Flere hundre personer hadde flyktet i løpet av natten.

– Rundt 600 sivile kom seg ut fra Baghouz i natt, sier talsperson Mostefa Bali i SDF. Ifølge observatør­gruppa Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR) er flere kvinner og barn fra Frankrike og Tyskland blant dem som har rømt.

– De fleste av dem som har kommet seg ut, er utlendinge­r, sier leder Rami Abdelrahma­n i SOHR.

Talsperson Sean Ryan for den USA-ledede koalisjone­n sier SDF-styrkene møter hard motstand fra IS-krigere.

– Framgangen går sakte, men systematis­k. Fienden har forskanset seg, og IS-krigerne fortsetter å komme med motangrep, sier han.

Mandag ble 16 sivile drept, ifølge SOHR. En italiensk journalist som dekket kampene, ble skadd.

(NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? ETTERLATTE: Sivile strømmer ut av den siste rest av islamistgr­uppa IS’ såkalte kalifat i Eufratdale­n i Syria, mange av dem krigsenker og barn.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX ETTERLATTE: Sivile strømmer ut av den siste rest av islamistgr­uppa IS’ såkalte kalifat i Eufratdale­n i Syria, mange av dem krigsenker og barn.
 ??  ?? FLYKTER: Hundrevis av sivile har de siste dagene flyktet fra Baghouzomr­ådet i Syria, et av de siste områdene der den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS fortsatt har et naervaer.
FLYKTER: Hundrevis av sivile har de siste dagene flyktet fra Baghouzomr­ådet i Syria, et av de siste områdene der den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS fortsatt har et naervaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway