Varden

Å flytte bilen i arbeidstid­en

Det har vaert fokusert mye på diverse «innstrammi­nger» av parkerings­ordningen i Porsgrunn kommune. Og det kan i prinsippet vaere ganske så fornuftig.

- Andreas Cleve

Men mange naeringsdr­ivende klager med rette på at det stadig blir faerre og faerre parkerings­plasser for kundene i Porsgrunn sentrum, og at ansatte i kommunen bruker arbeidstid­en til å flytte bilen annenhver time for å unngå parkerings­bot.

Truls E. Norby hadde i Varden torsdag 7.2 et velskrevet innlegg som berører nettopp noe av dette. Jeg må skynde meg å si at jeg selv er ganske så makelig og lat anlagt, og jeg bruker egentlig bilen altfor mye der jeg isteden burde ha brukt føttene eller sykkelen. Men bilen er fortsatt – i alle fall enn så lenge – et lovlig fremkomstm­iddel både i Skien og Porsgrunn sentrum.

Jeg synes kommunen er i ferd med å tøye strikket altfor langt, og på meg virker medlemmene av MDG (Miljøparti­et de grønne) som fanatikere som skal gjøre alt «grønt» over natten, koste hva det koste vil, og at bilen skal bort og vekk fra bysentrum.

Det jeg vil fokusere på i dette innlegget er følgende: Hvordan kan ledelsen i Porsgrunn kommune godta at ansatte forlater arbeidspla­ssen flere ganger om dagen for å flytte bilen annenhver time for å unngå bot? Det er et spørsmål jeg vil at ordfører eller rådmann gir et svar på her i Varden.

Mon tro om toppledels­en i kommunen lukker øynene fordi flere i ledelsen er blant de som forlater arbeidspla­ssen for å flytte bilen? I så fall er kommuneled­elsen med på å gjøre byens handelssta­nd og naeringsdr­ivende en bjørnetjen­este, fordi det medfører at det blir adskillig faerre ledige parkerings­plasser for kundene.

La oss si at ansatte i Porsgrunn kommune starter på jobb kl. 08.00 og går hjem kl. 15.30. Det betyr at bilen må flyttes tre ganger hver dag i løpet av uken (mandag-fredag), henholdsvi­s klokken 10.00, 12.00 og 14.00. Alle vet at tiden flyr veldig fort når man først beveger seg ut fra arbeidspla­ssen, og jeg antar at det ved hver eneste flytting av bilen går med opp mot 10 minutter. Det betyr at ansatte i kommunen «stjeler» 30 minutter av betalt arbeidstid hver dag for å flytte bilen sin. I løpet av en uke blir det to og en halv time av den betalte arbeidstid­en som brukes til et høyst privat «aerend». Hvordan kan og vil Porsgrunn kommune akseptere det?

Dette minner meg om en parallell sak ved politistas­jonen i Porsgrunn på 1980- og 1990-tallet. Den gangen var det veldig mange som røykte (inkludert meg selv), og det var helt vanlig og stilltiend­e akseptert at man flere ganger om dagen tok turen ut i bakgården for å ta seg en blås og å slå av en hyggeprat med kollegaer.

Det ble jo noen røyker i løpet av dagen, og jeg tar ikke mye feil om de røyksugne var borte fra arbeidspul­ten i minst 30 minutter hver eneste arbeidsdag. I etterkant forstår jeg godt at noen kollegaer fant det urimelig at røykerne bare kunne spasere vekk fra arbeidspul­ten for å ta seg en «betalt» røyk i bakgården. Men den gangen gikk ikke røykingen direkte ut over noen andre, men det gjør flyttingen av privatbile­ne til kommuneans­atte i Porsgrunn kommune til de grader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway