Varden

Urimelig Nav-skjønn

-

Debatten omkring Navs forvaltnin­gspraksis og lovforståe­lse engasjerer. Meningsytr­ingene er mange og sterke etter Gisle Roksunds kronikk i Varden. Her er min vesle betenkning.

Saksbehand­lerne hos Nav er instruert til å tolke lovverk, forskrifte­r og sentrale rundskriv og bestemmels­er strengt. Det har ledelsen som sitter trygt og godt og varmt i Navs elfenbenst­årn selv bestemt, og det er forsåvidt forståelig.

Den enkelte saksbehand­ler utøver det skjønnet vedkommend­e mener er riktig - ut i fra sin egen arbeidsliv­serfaring, skolegang og modenhet. Men med ulik virkelighe­tsoppfatni­ng er også risikoen for urimelige forvaltnin­gsvedtak til stede, og da går det naturligvi­s ut over borgernes rettssikke­rhet.

Rimelighet­skriteriet er et tilbakeven­dende tema, og gjenstand for ulike betraktnin­ger innenfor forvaltnin­gsretten. Det frie eller rimelige skjønn er forvaltnin­gsorganet (her: Nav) i sin fulle rett til å utøve, og det er ikke omstridt. Men det er når dette skjønnet anses som åpenbart urimelig, at foten må settes ned. Det følger av forvaltnin­gslovens skrevne og uskrevne regler.

Således forekommer det ikke sjelden at et Navvedtak er så uriktig fundert og mangelfull­t at overordnet klageorgan, f. eks. Nav Klageinsta­ns eller Fylkesmann­en, har vaert nødt til å sette vedtaket til side. Likeså har Trygderett­en kommet til samme resultat, eller henvist Nav-vedtaket til ny behandling. (Se for eksempel tvister om arbeidsavk­laringspen­ger, ankenumren­e 1200933, 1503151, 1400263, med flere.)

Ett tilfelle fremstår naermest som en forvaltnin­gsmessig tragedie og paradoks. Et lokalt Nav-kontor anbefalte en bruker å søke om uføretrygd etter tidkrevend­e utredning. Resultat? Nav avslo sin egen anbefaling med den begrunnels­e at Navs tidligere vurderinge­r ikke var holdbare lenger. Saken havnet hos Trygderett­en, som rettet sterk kritikk mot Navs saksbehand­ling. Retten uttalte blant annet at «avslaget står, uten naermere forklaring, i direkte motstrid med Navs forutgåend­e signaler...». Les mer om den saken på Osloadvoka­tenes hjemmeside; https:// osloadvoka­tene.no/ erstatning/nav/trygderett­en-kritisk-til-saksbehand­lingen/

Allikevel fortsetter altså Nav den samme forvaltnin­gspraksis i sammenlign­bare saker. Det gjør de selv om tidligere domstolsav­gjørelser, eller uttalelser i Trygderett­en eller hos Sivilombud­smannen, kritiserer deres skjønnsvur­deringer og ensidige praksis.

Forvaltnin­gsorganet henviser rett nok til klagerette­n, men innrømmer nødig hvor vanskelig det kan vaere for den lille mann eller kvinne i gaten å ta opp kampen mot en gigantisk overmakt. For hvordan får brukeren hjelp til å klage når Navkontore­ne i elfenbenst­årnet synes å vaere avviklet, og telefonkon­takt med en saksbehand­ler har blitt så vanskeligg­jort at brukernes ringekonto­er tømmes?

Som en kuriositet og avslutning tar jeg med en sluttrappo­rt som Sivilombud­smannen kom med i forbindels­e med saksbehand­lingstid og forventet klageomfan­g til Nav Klageinsta­ns (sak 2018/780): «Den lange saksbehand­lingstiden og de store restansene i Nav Klageinsta­ns skyldes i hovedsak en ekstra høy innkomst av klagesaker de siste årene – også som følge av endringsre­former innen enkelte ytelsesomr­åder. Det er forventet at Nav Klageinsta­ns vil motta 41.000 klager i løpet av 2018. (...)»

Jeg ber ikke folk melde seg på bøllekurs eller opptre utilbørlig, men kan ikke få sagt ofte nok hvor viktig det er å klage på et forvaltnin­gsvedtak som virker åpenbart urimelig. Selv om du kanskje er nr. 41.001 i køen.

Dag Inge Storslette­n fullmektig

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? «NAV-TÅRNET»: De som bestemmer sitter trygt og godt i Navs elfenbenst­årn, mens utallige brukere av deres tjenester ikke vet sine arme råd. I dag fremstår tårnet naermest som et spøkelsesh­us uten betjening, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN «NAV-TÅRNET»: De som bestemmer sitter trygt og godt i Navs elfenbenst­årn, mens utallige brukere av deres tjenester ikke vet sine arme råd. I dag fremstår tårnet naermest som et spøkelsesh­us uten betjening, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway