Varden

Ikke mer lyst på bommer av et fradrag

- Bård Hoksrud stortingsr­epresentan­t (Frp) og parlamenta­risk nestleder Morten Stordalen stortingsr­epr.(Frp),samferdsel­spolitisk talsmann

En av Frps seire i den nye regjerings­plattforme­n er et fradrag for bompengeut­gifter. Dette vil vaere kjaerkomme­nt for de med en årlig høy bompengebe­lastning, typisk de som kanskje må kjøre gjennom flere bommer hver dag.

Transportø­konomisk institutt (TØI) og NHO er imidlertid nå ute og mener at dette faktisk kan føre til flere bommer. Vi mener logikken deres i beste fall er haltende. De mener at den lokale viljen til å iverksette nye bompengepr­osjekter blir større dersom lokale pendlere får et fradrag og får redusert bompengebe­lastningen sin.

Vi tror på ingen måte at du ønsker deg mer bompenger fordi at du måtte få 20-30 prosent av bompengene du betaler tilbake på skatten. TØI tror også at denne effekten kan bli forsterket da vi allerede har økt den statlige andelen av finansieri­ngen av bomprosjek­ter, og at staten tar mer av regningen. Samtidig har andelen bompenger i finansieri­ngen av nye veiprosjek­ter gått fra rundt 40 prosent under forrige regjering til 28 prosent under denne regjeringe­n – og det skal videre ned.

I den nye plattforme­n har vi også fått gjennomsla­g for å doble kompensasj­onsordning­en for å redusere bomtaksten­e utenfor de store byene, fra 500 millioner kroner i året til 1 milliard. At staten tar en større del av regningen for veiutbyggi­ngen tror vi på ingen måte vil bidra til at folk får mer lyst til å betale bompenger. Med TØIs logikk så burde vel folk også vaert åpne for å betale mer skatt eller pendle mye lenger på grunn av pendlerfra­draget? Eller tape mer penger på aksjer eller fond som faller i kurs fordi du kan trekke fra drøyt 30 prosent av tapet på skatten?

Vi mener at staten bør finansiere veibygging­en i sin helhet. Fordi bygging av infrastruk­tur er en nasjonal oppgave og at bilistene allerede betaler inn betydelige beløp gjennom blant annet veibruksav­gift på drivstoff og trafikkfor­sikringsav­gift.

Derfor burde vi ikke hatt bompenger. Det er imidlertid kjøttvekta som rår. Med 15,2 prosents oppslutnin­g er vi dessverre ikke store nok til å få fullt gjennomsla­g for å fjerne ordningen med bompengefi­nansiering av vei. Vi er de eneste som kjemper for dette. Vi utgjør imidlertid en tydelig forskjell. Uten oss hadde aldri en fradragsor­dning kommet på plass, bompengean­delen i nye veiprosjek­t hadde ikke gått dramatisk ned og vi hadde ikke fått på plass en ordning for reduserte takster.

Uten oss hadde bompengebe­lastningen vaert høyere. Det at vi får redusert denne tror vi imidlertid ikke gjør at folk får lyst på mer bompenger, slik TØI og NHO later til å tro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway