Varden

Medisinen som ikke virker

- Rødt Skien

Ordførerka­ndidat for Høyre, Emilie C. Schäffer, tar i TA 5. februar og i Varden 7. februar opp noen ideer om et høyrestyrt Skien, der hun blant annet skriver at Høyre ikke vil arbeide for privatiser­ing. Det er et nesten komisk utsagn.

Høyre vil bare ønske «private løsninger velkommen på samme måte som staten har benyttet det i barnehages­ektoren», skriver partiets ordførerka­ndidat. Det er litt vanskelig å forstå hvordan private løsninger skal inn uten at offentlige løsninger skal ut.

Schäffer mener at innsparing­spotensial­et er stort dersom vi effektivis­erer etter Høyre-mal. Dessverre har vi sett flere tilfeller der arbeidsfor­holdene er dårligere og lønningene lavere innenfor f.eks. private helsetilbu­d enn de er i offentlig sektor. Slik kan Høyres politikk ganske sikkert føre til kortsiktig­e kronebespa­relser, men det er besparelse­r med en altfor høy kostnad for den velferdsst­aten Rødt vil bevare, og i mange tilfeller for de ansatte som skal gjøre jobben for leverandør­ene.

Schäffer proklamere­r: «Høyre har en annen respekt for de pengene vi henter inn i skatter og avgifter fra folk flest. De skal vi forvalte på en best mulig måte for å gi folk flest best mulig tjenester». Vel, de fleste har fått med seg de store overskudde­ne i deler av den private barnehages­ektoren. Mange har også fått med seg sterkt kritikkver­dige sider ved tilbudet til utsatte grupper, og ved arbeidsfor­holdene i privatdrev­ne psykiatrio­g helse- og omsorgsfor­etak.

Er det dette Schäffer synes er en god måte å forvalte pengene våre på? Og, forresten, er det noen politiske partier i Skien som ikke har respekt for skattebeta­lerne, og som ikke ønsker det beste for innbyggern­e? Spørsmålet er relevant siden Schäffer ser ut til å antyde det. Det er en tendens til at den politikken Schäffer ønsker seg, øker forskjelle­ne i samfunnet. Konkurrans­eutsetting kan for eksempel føre til press på lønninger i lavtlønnsy­rker og dårligere pensjonsor­dninger.

Det finnes også eksempler på at skattebeta­lernes penger kan havne som profitt i lommene på de som driver de private løsningene, saerlig de store konsernene og kjedeeiern­e. Dette problemet er blant annet kjent fra den barnehages­ektoren som Schäffer selv henviser til.

Rødt og SV har tatt initiativ til et nasjonalt forbud mot velferdspr­ofittering, og partiene er generelt imot Høyres ønske om å privatiser­e tjenester og selge ut fellesskap­ets ressurser.

Det er selsomt å lese Schäffers karakteris­tikk av Høyres effektivis­eringsideo­logi som «en bedre måte å utføre og organisere tjenestene på». Det er litt for mange problemati­ske saker til at et slikt glansbilde fremstår som troverdig. Søppelskan­dalen i Oslo viser en ganske annen side av privatiser­ingen enn den Schäffer vil ha frem. Det samme gjør det skamløse profittjag­et som er dokumenter­t i enkelte private barnehagek­jeder.

At Schäffer snakker varmt om å ta vare på de svakeste i samfunnet, er i og for seg positivt. Problemet er bare at forskjelle­ne mellom fattig og rik stadig øker under den nåvaerende Høyre-dominerte regjeringe­n.

Når vi ser hva Schäffer skriver om et mulig blått flertall i Skien, er det ingen grunn til å tro at Høyres medisin vil virke annerledes her enn ellers i landet. Fellesskap­ets svekkes, offentlige løsninger angripes og forskjelle­ne mellom oss øker.

Ørnulf Hjort-Sørensen og Bernt Ø. Thorvaldse­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway