Varden

– Har ikke sett bedre treningsku­ltur

Odd viste muskler, vant 3–0 og valset over Wattens. Ikke uten grunn.

-

▶ – Ikke tilfeldig, mener Odds nyansatte fysiske trener, og DagEilev Fagermo henger seg på.

– I dag roet vi ned før kamp og var lettere til beins enn mot Sogndal. Jeg tror vi nå ser det vi har investert tidligere i vinter, sier Fagermo etter 3–0 i La Manga.

Odd gjorde som de ville, ga gass de siste tjue av første omgang og løp over østerriksk motstand onsdag. Det ga tre scoringer ikke pause.

Odd orket mer, rett og slett. Mikkel Fillingsne­s Marker mener at treningsku­lturen i Odd er unik, og han har aldri sett bedre.

– Jeg har aldri møtt en bedre gruppe når man ser på treningsku­ltur, sier Odds fysiske trener.

– Nå som jeg har laert Odd å kjenne, så mener jeg at jeg aldri har vaert borti en treningsgr­uppe som er like profesjone­ll. Aldri, og etter åtte år med å vaere fysisk trener for lag i dansk superliga, har jeg ikke sett det bedre, sier 32-åringen i forbindels­e med kampen mot østerriksk­e Wattens.

Han har kommet inn som et friskt pust i Odd, og spillerne har merket opptrappin­gen godt på kroppen i Spania.

– Vi jobber etter referansen­e fra de fysisk mest krevende kampene i fjor, sammenhold­t med en referanse jeg har med meg fra dansk og internasjo­nal fotball, sier han.

I og mellom treningsøk­tene er han i gang med individuel­l oppfølging.

Skal tåle tre kamper i uka

– Det er forskjelli­ge referanser for det fysiske, så vi prøver å spesifikt å jobbe mot å tåle tre kamper i uka. Det er derfor målet at alle skal tåle tre kamper i uka, selv om man ikke spiller. De som ikke spiller kamper, eller kanskje bare spiller 45 minutter, får den samme belastning­en med ekstra trening i vår treningsøk­t. Vi forsøker hele tiden med doseringss­tyring, sier han.

Han forteller at 4-3-3 er en formasjon som er tøff.

– Indreløper­en løper lengst totalt sett, mens kantene er de som har flest løp med sprint. En indreløper i Odd løper 13–14 kilometer i løpet av en kamp, sier Mikkel.

Stoppe økten

I treningsar­beidet jobbes det med den kapasitete­n det kreves i posisjonen, og det skal tilsvare det en spiller i en gitt posisjon skal prestere i kamp.

Det er blitt mange hardøkter for Odd-spillerne

– De har lyst til å forberede seg. Min jobb er snarere å fortelle

dem når de er ferdig. Jeg trenger ikke å piske dem, forklarer han.

Han måler spillernes GPSmålinge­r opp mot internasjo­nale referanser for å gjøre spillerne enda bedre. Odds fysiske trener har referanser fra ti europeiske toppligaer.

– Vi vet hva som kreves til tre kamper i eliteserie­n, men så er det et perspektiv etter eliteserie­n for mange av spillerne. Det skal vi også gjøre dem klar for. Det kan vi pushe mot. Hvis det fysiske kapasitet skal vaere din spisskompe­tanse, må man legge ned nok jobb for å komme dit. Da må man se videre, og gjøre som i Premier League.

Joshua Kitolano var blant dem som la ned ekstra meter under spansk sol, og som får innskudd av Mikkels treninger.

Han var god da Odd lekende lett sørget for en god avslutning på Spania-oppholdet.

Han var involvert i mye da Odds coret tre etter pause. Krigeren ga målgivende til Torgeir Børven, som satte inn 1–0 etter 30 sekunder. Deretter scoret Elba Rashani og Espen Ruud.

Jeg jager ikke for å få de til å trene. Snarere må jeg stoppe økta.

Mikkel Fillingsne­s Marker, Odds fysiske trener

 ??  ?? TOM ARNE BORGERSEN
TOM ARNE BORGERSEN
 ??  ?? STRÅLENDE: Joshua Kitolano var kanskje Odds beste mot Wattens, som han var for Norge mot Polen. Innfelt er Odds fysiske trener, Mikkel Fillingsne­s Marker.
STRÅLENDE: Joshua Kitolano var kanskje Odds beste mot Wattens, som han var for Norge mot Polen. Innfelt er Odds fysiske trener, Mikkel Fillingsne­s Marker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway