Varden

Ny bil med ga mmelt merke

Opel har hentet fram GSi-merket fra arkivet. Den nye Insigniaen er stilig, men har fint lite med de originale GSi-bilene å gjøre.

-

For Opel-entusiaste­r bringer trolig bokstavkom­binasjonen GSi fram hyggelige minner – om Manta eller Kadett GSi med spoilere og sideskjørt, gjerne med litt heftige fargekombi­nasjoner. Vi snakker om 80-tallsbiler med et lett rånete tilsnitt og småfriske motorer, altså om de mest sportslige variantene av de respektive modellene.

Nå har Opel reintrodus­ert GSi-merket. Mest av alt som en stiløvelse. For Insignia GSi har ikke en svaer bensinmoto­r, slik modellene med tre bokstaver etter navnet tradisjone­lt har hatt. Under panseret er det i stedet en dieselmoto­r på 210 hestekreft­er. Ikke at det er puslete, men det er ingen uvanlig effekt i en såpass stor familiebil.

Utstyr

Først og fremst er dette en bil med visuelle og tekniske effekter hentet fra de mer eksklusive rommene på Opels delelager. Her er det Brembo-bremser, justerbart understell, et avansert firhjulstr­ekksystem, sportssete­r, feite felger, hekkspoile­r og, i testbilens tilfelle, en godt synlig lakkfarge.

Alt dette, i kombinasjo­n med bilens elegante ytre, har skapt en Opel folk faktisk snur seg etter. Det har vel knapt skjedd siden Manta var ny – den gang gutta ba frisøren om kort foran og på sidene, men beholdt lengden bak, og hjemlig komfort betød vannseng og mintgrønn sofa.

De siste 20 årene har Opels kurve pekt nedover. Bilene deres har vaert fine de, men ganske anonyme, og kundene har åpenbart funnet noe mer interessan­t hos andre. I år 2000 var Opel Norges tredje mest populaere bilmerke, i 2018 var de på 17. plass.

Synlig

Sånn sett virker det som en god idé å rulle ut en bil som synes i landskapet. Samtidig er det grunn til å tro at Insignia GSi er en tanke tungsolgt. Den koster naermere 800.000 kroner. Det er naer 100.000 mer enn en BMW 530d med 265 hestekreft­er, riktignok før man har begynt å fylle på med ekstrautst­yr.

Som nevnt har bilen en rekke avanserte løsninger. Firehjuls-

trekken er fleksibel og sender til enhver tid kraft til det hjulet som trenger det mest. Balansen i bilen er også fin. På en snødekket, øde plass var det bare å legge bilen i en fet sladd og holde den der.

Understell­et kan også justeres etter behov. Komforten er grei, men bilen får skjelven når underlaget er rufsete. Opel ønsker helt klart at bilen skal framstå som sportslig. Noe motoren ikke er. Den er ikke så veldig sprek, og lyden er klassisk diesel. Slik sett er det lite som minner om heftige GSi-bilene fra 80-tallet.

Er det nok?

Derimot sitter man som støpt fast i bilen. Solide sportssete­r er standard.

Opels innvendige design ellers bare sånn midt på treet. Interiøret er riktignok velfungere­nde og logisk satt opp, og mengden av utstyr er helt i tet, men layouten er ikke moderne. Vi er et stykke unna dagens premiumbil­er, selv om Insignia er ganske så kostbar.

Spørsmålet blir dermed om Insignia er bilen som kan løse Opels problem. Opel har alltid vaert et veldig ordentlig merke med solide familiebil­er, men nå som veldesigne­de koreanske biler gir god valuta for pengene, og premiummer­kene kommer med stadig flere modeller i alle størrelser, er det liksom ikke så mye plass igjen. Opels gjennomsni­ttlige biler blir rett og slett usynlige i det voldsomme utvalget en bilkunde har i dag.

Sånn sett kan man forstå logikken bak en Insignia GSi. Den er fin, og den blir lagt merke til, men er det nok? Det ville hjulpet med en noe heftigere motor som sto i stil med forventnin­gene. (NTB)

 ??  ?? SYNLIG: For 20 år siden var Opel ett av Norges aller mest populaere merker, nå er de langt unna det nivået. En godt synlig Insignia GSi kan kanskje få noen til å oppdage merket igjen?
SYNLIG: For 20 år siden var Opel ett av Norges aller mest populaere merker, nå er de langt unna det nivået. En godt synlig Insignia GSi kan kanskje få noen til å oppdage merket igjen?
 ??  ?? MYE UTSTYR: Opel byr på et svaert høyt nivå av standardut­styr, men selve designen er langt unna det man finner i dagens premiumbil­er.
MYE UTSTYR: Opel byr på et svaert høyt nivå av standardut­styr, men selve designen er langt unna det man finner i dagens premiumbil­er.
 ??  ?? STILIG: Med en kombicoupé-form blir Insignia en elegant bil. Man kan for øvrig også få Insignia stasjonsvo­gn med GSi-utstyr.
STILIG: Med en kombicoupé-form blir Insignia en elegant bil. Man kan for øvrig også få Insignia stasjonsvo­gn med GSi-utstyr.
 ??  ?? LUKE: Insignia har stor bakluke, og et bagasjerom som tar 490 liter.
LUKE: Insignia har stor bakluke, og et bagasjerom som tar 490 liter.
 ??  ?? SPORTY: Sportssete­r er en del av GSi-pakka.
SPORTY: Sportssete­r er en del av GSi-pakka.
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ??
ALLE FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway