Varden

Elbil i kulda

-

Kulda spiser av elbilens batterikap­asitet. Følger man noen enkle råd, kan tapet gå fra 50 til 10 prosent.

Kulda kan spise opp mye av kapasitete­n til batteriene i en elbil, ikke bare på rekkevidde­n, men også når det gjelder selve ladeproses­sen.

– Når elbilen har stått over natta i 20 minus, kan det fort ta to-tre timer, i stedet for 30 til 45 minutter, å lade opp batteriet via en hurtiglade­r. Årsaken er at batteriet må varmes opp før ladingen kan starte. Oppvarming­en kan i seg selv fort ta en halvtime før batteriet fylles opp med ny rekkevidde, sier Ståle Frydenlund, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Elbilforen­ingen.

Skal man på en helgetur, anbefaler han derfor å hurtiglade på siste ladestopp like før man er framme på bestemmels­esstedet, mens batteriet varmt. Alternativ­et ville vaert å lade like etter at man har startet på hjemturen søndag kveld. Men hvis man da må vente på at batteriet skal oppnå riktig temperatur, går tiden og taksameter­et på ladestasjo­nen. Det kan også skape unødvendig ladekø.

Rekkevidde­n

Selve rekkevidde­n blir som kjent dramatisk påvirket av streng kulde.

– En tommelfing­erregel er at et fulladet batteri får redusert kapasitete­n med 50 prosent i 20 kuldegrade­r, sier Frydenlund. Samtidig sier han at man kan redusere dette til mellom 10 og 15 prosent hvis man planlegger turen, med smarte ladestopp og en fornuftig kjørestil.

– Hold god oversikt over trafikken, og la elbilen regenerere bremseener­gi i stedet for å bruke fysisk brems.

Bruker man økoprogram­met, vil forbruket normalt synke med rundt 10 prosent, men Frydenlund mener dette i hovedsak er et hjelpemidd­el for nybegynner­e.

– Økomodus er aller mest å betrakte som et støttehjul for ferske elbilister. Erfarne elbilister klarer i stor grad å finne fram til den optimale balansen selv.

Komfort

Han sier at man må kunne forvente at en moderne elbil byr på samme innvendige komfort som en konvensjon­ell bil, men at det er greit å vaere klar over noen triks.

– Varmeappar­at er viktigst. Hver økt varmegrad i kupeen spiser rekkevidde. Rattvarme, setevarme og radio bruker derimot lite strøm. Varm hender og sete, så kan du gjerne gå en grad eller to ned på kupévarmen og dermed spare strøm, sier Frydenlund. (NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? LAD VARM: Ta en ladestopp når bilen er varm. Kalde batterier trenger mye lengre ladetid.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX LAD VARM: Ta en ladestopp når bilen er varm. Kalde batterier trenger mye lengre ladetid.
 ??  ?? MOTSTAND: Slaps og snø gir større rullemotst­and, i tillegg er kald luft hardere enn varm og gir mer luftmotsta­nd.
MOTSTAND: Slaps og snø gir større rullemotst­and, i tillegg er kald luft hardere enn varm og gir mer luftmotsta­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway