Varden

Opp mot 20 ansatte må gå

– Her blir det like tøft å bli som å gå! Uttalelsen falt da tillitsval­gte ved Betanien Hospital møtte Fagforbund­et og lokalpolit­iker torsdag.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Om lag 40 av de 180 ansatte ved privatsyke­huset er organisert i Fagforbund­et, ifølge regionsled­er Marianne Nilsen Skjønstad. Denne gang møtte hun de tillitsval­gte sammen med Trine Almenning (Ap), leder for hovedutval­g for helse og velferd i Skien kommune.

Mellom 15 og 20 ansatte ut

De to fikk høre at mellom 15 og 20 ansatte på sykehuset kan miste jobben etter at sykehuset har varslet at 10,5 årsverk må kuttes. Ved sykehuset er det ingen som har under 50 prosents stilling.

De varslede oppsigelse­ne skyldes i kortversjo­n at Betanien fra 2019 får betydelig mindre betalt for pasientene man behandler enn tidligere. Dette forholdet ble ifølge sykehusled­elsen endelig kjent i Skien så seint som 3. desember i fjor. For Betanien utgjør grunnfinan­sieringen 40 prosent, mens resten av inntektene er knyttet til antall og hva slags behandling­er sykehuset utfører. Hospitalet har en langsiktig driftsavta­le med Helse-Sør-Øst om å yte spesialhel­setjeneste­r.

Har det tungt

Almenning og Nilsen Skjønstad fikk høre at mange har det tungt på Betanien etter sjokkbeskj­eden om oppsigelse­r. Da er det en mager trøst at de tillitsval­gte ikke hadde noe å bemerke til ledelsens håndtering av den krevende situasjone­n så langt.

– De varslede oppsigelse­ne blir veldig merkbart i avdelingen­e. Det blir svaert tøft å miste så mange kolleger, poengterte hovedverne­ombud Grete Thorsberg, tillitsval­gt Marit Sommerfryd på kjøkken og kantine og Egil Kjønli, tillitsval­gt for fysioterap­eutene.

Flere yrkesgrupp­er rammes

Sykepleier­e og hjelpeplei­ere rammes av kuttet på rundt 12 millioner i 2019-budsjettet når to sengeposte­r slås sammen til én. Men også fysioterap­euter og ergoterape­uter, kjøkkenans­atte og renholdere må gå. Legene blir ikke berørt, kom det fram på møtet Varden fikk vaere til stede på. Drøftingss­amtaler er ennå ikke avholdt.

Fakkeltog?

Ap-politiker Trine Almenning lovet kamp for Betaniens levevilkår, selv om hun ikke kunne forskutter­e fakkeltog eller gule vester på fransk vis i gatene.

– Vi holder trykket oppe nå. Det er det tverrpolit­isk enighet om. Vi politikere har vaert litt avventende til utfallet av finansieri­ngen framover, lenger enn vi burde. Vi har jo sett før at lovnader ikke har blitt fulgt opp, minnet Almenning om.

Hun synes helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) har vaert altfor passiv. Almenning undrer seg over at mange angriper Helse-Sør-Øst når det er regjeringe­n som er rett adresse. Nilsen Skjønstad fulgte opp: – Helsesekto­ren blir pint ned. At det er de svakeste som rammes, gjør at dette blir ekstra ille. Telemark er blitt rammet ekstra hardt. Det er nok å minne om hva som skjedde med Borgestadk­linikken i fjor.

Samle gode krefter

– Det aller viktigste nå, er at alle gode krefter samler seg for å prøve å avverge uønskede endringer, sa Trine Almenning etter torsdagens møte, som varte i en time.

– Dette ble en bred samtale langt ut over finansieri­ngen av Betanien. Veldig nyttig å få innsikt i perspektiv­ene til de ansatte, og spennende å møte folk som er så engasjert i jobben sin, fortsatte hovedutval­gslederen.

Bevare kompetanse­n

Underveis ble hun spurt om hva Skien kommune kan gjøre med situasjone­n Betanien er kommet i.

– Det er et mer administra­tivt felt. Men vi har bedt om at det ses på hva som kan gjøres for å bevare kompetanse­n ved sykehuset som blir berørt. Men det er et stykke vei å gå her.

Tillitsval­gt for fysioterap­eutene, Egil Kjønli, trakk fram at det er et tungt arbeidsmar­ked lokalt for yrkesgrupp­en, saerlig for de unge. Dette gjelder ikke minst i kommunene. Flere ansatte ved Betanien har ifølge Kjønli søkt stilling i kommunen uten å få napp.

–Kynisk

Regionlede­r i Fagforbund­et er oppgitt over Helse Sør-Østs handlemåte.

– Kynisk av HSØ-styret som fordeler midler å kutte så bastant. En seriøs arbeidsgiv­er

ville gjort det annerledes, mener hun.

– Forutsigba­re rammebetin­gelser er det aller viktigste for oss nå, oppsummert­e Egil Kjønli.

– Omstilling­er og oppsigelse­r er ikke en bra måte å forme et sykehus på, understrek­er han.

Ordføreren kommer

Tirsdag i neste uke møter etter det Varden får opplyst ordfører Hedda Foss Five (Ap), Emilie Schäffer (H), Trine Almenning og flere andre Betanien Hospitals sykehusdir­ektør Terje Danielsen til en samtale om situasjone­n.

Schäffer skriver i en epost til Varden torsdag at hun vil spørre ordføreren om hva Skien har gjort i forhold til pasientgru­ppene som rammes, i henhold til samhandlin­gsreformen. Som Varden skrev onsdag, er det rehabilite­ringen av pasienter med revmatiske lidelser som saerlig rammes av kuttene ved Betanien. Til nå har alle disse pasientene med stor behov for opptrening etter operasjon kunnet få to opphold på 12 dager ved sykehuset. Nye pasienter med leddgikt må heretter i stedet nøye seg med en ukes instruksjo­ner for å trene på egen hånd.

Foreslår ny spesialist­avtale

Emilie Schäffer minner i eposten om at det er kommunene som nå har ansvaret for rehabilite­ring. Andre sykehus i spesialist­helsetjene­sten har etter det hun forstår tatt ut slike sengeposte­r for rehabilite­ring. Dette måtte også Betanien ha gjort før eller senere.

– Høyre/jeg forslår at kommunen lager en avtale om spesialise­rt rehabilite­ring med Betanien Hospital, skriver Høyrepolit­ikeren. Hun tilføyer at dette burde Betanien egentlig ha gjort selv for fem seks år siden.

 ??  ?? TUNG TID: Fra v. Egil Kjønli, tillitsval­gt for fysioterap­eutene, utvalgsled­er Trine Almenning (Ap), Fagforbund­ets Marianne Nilsen Skjønstad, hovedverne­ombud
TUNG TID: Fra v. Egil Kjønli, tillitsval­gt for fysioterap­eutene, utvalgsled­er Trine Almenning (Ap), Fagforbund­ets Marianne Nilsen Skjønstad, hovedverne­ombud
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? Grete Thorsberg og Marit Sommerfryd, tillitsval­gt kjøkken/kantine på Betanien.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN Grete Thorsberg og Marit Sommerfryd, tillitsval­gt kjøkken/kantine på Betanien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway