Varden

Millionene regner i mesterliga­en

-

Premiepeng­ene i fotballens Champions League har skutt fart i et eksplosivt tempo i de senere årene.

Denne sesongen er det ventet at Det europeiske fotballfor­bundet (UEFA) vil utbetale et samlet beløp på omkring 20 milliarder til deltakerne i Europas største klubbturne­ring.

Det betyr at premiepeng­ene er tredoblet på åtte år.

Økningen skyldes i stor grad at turneringe­n er blitt solgt til TV-stasjoner over hele verden, sier dansken Allan Hansen, som var medlems av UEFAs styre fra 2009 til 2017.

– 90 prosent av pengene kommer fra TV. Det er det som utgjør den voldsomme økningen. I dag er TV-rettighete­ne solgt til hele verden. Da jeg kom med i UEFA var TV-rettighete­ne solgt til Sør-Amerika, men nå er hele Asia, NordAmerik­a og Afrika kommet med, sier den tidligere lederen for Danmarks fotballfor­bund.

Hindret liga

Økte premiepeng­er har vaert med på å hindre at de største europeiske klubbene fra å etablere en egen, lukket liga.

For få år siden truet de store klubbene i European Club Associatio­n (ECA) med å tre ut av UEFAs klubbturne­ringer, men de tankene er gravlagte, ifølge Hansen.

Han peker på at det fikk stor betydning at ECA fikk to observasjo­nsplasser i UEFAstyret.

– Det ble murret mye i krokene, men i de siste årene er det blitt stille. Det ble stille på bakrommet da KarlHeinz Rummenigge (Bayern München) og Andrea Agnelli kom med som observatør­er. UEFA var allerede på det tidspunkte­t i ferd med å se på mesterliga­formatet, men det er klart at ECA fikk noe ut av sitt press.

Presset førte blant annet til at de største ligaene fikk med flere lag i gruppespil­let på bekostning av de mindre ligaene, som den danske og norske.

Ikke glad

– Som et lite land er vi ikke glad over disse endringene, men vi må bare erkjenne at det er slik verden fungerer. Det er slik TV-selskapene vil ha det. Dette gir flere interessan­te kamper i gruppespil­let, og det er der pengene ligger.

Økonomien på lagene i 2.-klasse er også blitt bedre.

– Da vi startet europaliga­en i 2009 ble det spilt om småpenger og mange var imot den. Hvis du spør de hardeste kritikerne fra den gang, tror jeg de vil at det er blitt en god turnering, sier Allan Hansen.

Mesterliga­en startet sine utslagsrun­der denne uken. (NTB)

 ?? FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB SCANPIX. ?? PENGEMASKI­N: Det er gode penger i mesterliga­en for store klubber som Manchester United.
FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB SCANPIX. PENGEMASKI­N: Det er gode penger i mesterliga­en for store klubber som Manchester United.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway