Varden

Gratis museum - det er lurt

-

Er du en av dem som ikke har vaert på museum siden du gikk på barneskole­n? Dagens museum har endret seg mye siden det.

Det ligger stor og målrettet innsats bak innsamling av gjenstande­r og kulturskat­ter på våre offentlige museer. Det er i tillegg stadig nye kreative og tekniske mulige måter å formidle utstilling­ene på. Senterpart­iet mener derfor at det er et nasjonalt ansvar at flere kan få se og oppleve både samlinger og utstilling­er.

Museer er et sted for ny kunnskap, samvaer og avkobling. Senterpart­iet vil at flere skal besøke, nyte, laere og kanskje bli provosert på museumsbes­øk. Enda flere skal få ta del i alt det som er samlet opp igjennom tidene. Derfor foreslår vi en prøveordni­ng med gratis museer som vi vil lansere i forbindels­e med arbeidet med den kommende museumsmel­dinga.

Nylig besøkte vi Slottsfjel­lmuseet i Tønsberg, der blant annet det 27 meter lange blåhvalskj­elettet er besøket verdt alene. I Vestfold heier vi på Slottsfjel­lmuseet og Haugar som på egenhånd allerede har startet med gratis inngang på tirsdager.

Lena Fahre, direktør for Vestfoldmu­seene, har da også etter tre år høstet gode erfaringer: De kan skryte av høyere besøkstall, samtidig som de opplever at gratistilb­udet gjør at de når både flere og bredere, blant annet lavinntekt­sfamilier og innvandrer­e.

Forslaget vårt er forøvrig godt utprøvd i andre land; Både Danmark og Sverige har ordninger med gratis museer. I Sverige begynte det med betalingsf­ri dag eller perioder, for eksempel i vinterhalv­året, ved en del museer. Nå har stadig flere kuttet inngangspe­ngene. Museene får kompensasj­on enten fra staten eller lokale myndighete­r.

I Sverige steg besøkstall­ene med over 30 prosent da de innførte en forsøksord­ning i 2016. Sverige har hatt ordninger med gratis museer i flere pe- rioder. Konklusjon­en er at det virker: Når det er gratis øker besøket, innføres betalingen går det ned igjen.

I Storbritan­nia doblet besøkstall­ene seg når museene ble gratis. Som oftest gjelder gratisprin­sippet for hovedutsti­llingen, mens andre utstilling­er kan koste noe. Vi ser at når hovedsamli­ngene er åpne for alle, får flere lyst til å besøke spesialuts­tillingene, og besøket øker ytterliger­e.

Nylige studier både i Italia og Taiwan viser for øvrig at gratis inngang på offentlige museer ikke bare øker besøkstall­ene på disse museene, men i tillegg øker noe på private museer som ikke er gratis.

Museum er sammen med bibliotek og arkiv gode kilder til kunnskap og opplevelse­r, historie og ny kultur. Det krever at brukerne blir oppmerksom­me på og konkret oppsøker dem.

Biblioteke­ne er blitt viktige integrerin­gsarenaer og etterspurt­e lavterskel­tilbud som setter folk i stand til å delta aktivt i samfunnet. Alle vet at norske biblioteke­r er gratis. Senterpart­iet vil at også museene våre skal bli viktigere for folk og samfunn. Derfor vil vi sikre gratis tilgang til de offentlig eide museene.

Å teste ut gratis museum i en periode (med mål om gratis museum permanent), er en god start. Se til Slottsfjel­lmuseet, se til Vestfold. Vi heier på Lena Fahre.

Senterpart­iet ønsker at flere skal få ta del i norsk kultur og historie. Vi er rett og slett overbevist om at det å få flere på museum vil virke både laeringsfr­emmende og allmenndan­nende, altså skikkelig lurt.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? SLOTTSFJEL­LMUSEET: Artikkelfo­rfatterne heier på Slottfjell­museet som har forsøkt seg med gratis inngang. Her er det folksomt utenfor museet i forbindels­e med at kronprins Haakon åpnet utstilling­en til 800-årsjubilee­t for kong Håkon Håkonsson i 2017.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX SLOTTSFJEL­LMUSEET: Artikkelfo­rfatterne heier på Slottfjell­museet som har forsøkt seg med gratis inngang. Her er det folksomt utenfor museet i forbindels­e med at kronprins Haakon åpnet utstilling­en til 800-årsjubilee­t for kong Håkon Håkonsson i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway