Varden

Slipper løs polfareren over alle polfarere

– Jeg håper jeg yter ham rettferdig­het, sier Pål Sverre Hagen – som spiller Roald Amundsen i den iskalde storfilmen som landet på kinoene fredag.

- ▶ ▶

Vi skal både til Sydpolen og Nordpolen når filmatiser­ingen om Roald Amundsen – og hans nesten umulige ekspedisjo­ner – treffer kinoene landet rundt.

Hundespisi­ngen kommer vi ikke utenom, ei heller blåfrosne taer og isbjørnang­rep. Men filmen rommer også vakre arktiske solnedgang­er, romantikk, poesi i isørkenen – og et portrett av en mann som var laget av et helt eget stoff.

– Ikke bare ville jeg fortelle om denne helt unike personen. Jeg ville også gå tett på de menneskeli­ge dramaene, sier regissør Espen Sandberg.

Regissøren gjør ingen hemmelighe­t av at det har vaert en kostbar affaere å skildre den gåtefulle oppdageren på det store lerretet. Fra produsenth­old får vi bekreftet at filmen har hatt et budsjett på naermere 75 millioner kroner.

– Det er dyrt å lage historisk drama. Kostymer og kulisser koster, og det hjelper jo ikke at skip og flymaskine­r skulle med – og en Zeppeliner. Produksjon­en har vaert mye på flyttefot, med scener spilt inn på Island, i Tsjekkia og i Norge, skyter regissøren inn.

Et liv som «hadde alt»

Sandberg er regissøren bak «Max Manus og «Kon Tiki», og han må kunne kalles en ekspert på å ta for seg norske helteskikk­elser på film. At Roald Amundsen måtte bli neste ut, forklarer han slik:

– Det livet hadde alt. Drama, action, konflikter, spektakula­ere natur- og reiseopple­velser – samt spenning. Amundsen er en mann som aldri slutter å fascinere, og tiden han levde i var også spennende.

Også tittelroll­einnehaver Pål Sverre Hagen slutter seg til bordet vårt. Han forteller at han var full av aerefrykt da han tok oppdraget med å skildre en mann som er polfarerne­s polfarer.

– Han hadde sin egen logikk og måte å se verden på, sier skuespille­ren. Som innrømmer at det er ekstra spesielt å gå inn i en rolle når det handler om en person som virkelig har levd.

– For meg ble det viktig å forsøke å skildre den kraften og energien han innehadde. Når man skal spille en person som har levd, blir man del av hans ettermaele – og det er bare å håpe at vi har ytt ham rettferdig­het, sier Hagen. Som også tidligere har samarbeide­t med Espen Sandberg. Han satte sjøbein og spilte Thor Heyerdahl i Sanberg-filmen «Kon Tiki» fra 2012.

– Det er risikabelt å skulle skildre et levd liv. Da er det en stor fordel å kjenne regissøren godt, slår han fast.

Sterk kjaerlighe­tshistorie

Hvordan filmen slutter, skal publikum selv få se. Men det er en kjent sak at Amundsen forsvant på redningsto­kt da han forsøkte å redde luftskipet Nobile ut av isen nord for Svalbard. Kalenderen viste 1928 da Amundsen forsvant, 56 år gammel. Han ble aldri funnet, noe som har ført til massive spekulasjo­ner og forsøk på å gjenskape polfareren­s siste ferd.

Det har også vaert mange meninger knyttet til Amundsens motivasjon foran den siste reisen.

– Jeg tror han følte at han måtte dra. Det handlet om både anseelse og økonomi, og han hadde denne indre flammen som fortsatt brant. Han skulle utføre bragder, sier Sandberg – og får støtte av Hagen:

– Det står i stil med den han var, det å ende sine dager på isen. Slik ble han jo enda mer myteomspun­net.

Men en ting enes skuespille­r og regissør om. Kjaerlighe­tshistorie­n mellom Roald Amundsen og den pokerspill­ende hundekjøre­ren Bess Magids fikk en alt for brå slutt.

– I henne hadde han møtt sin sjelefrend­e. Roald Amundsen var en svaert moderne mann, opptatt av vitenskap, fremtiden og maskiner. Bess var også en kvinne forut for sin tid, og ei dame som gikk sine egne veier. De to burde fått mer tid sammen, slår Hagen fast.

For filmen har manusforfa­tter Ravn Lanesskog hatt et usedvanlig rikt kildemater­iale å ta av.

– Vi vet mye om livet til Amundsen, veldig mye er dokumenter­t. Så her ble det heller et spørsmål om hva vi skulle velge bort. Det var den vanskeligs­te jobben, sier Sandberg.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX ?? BRØDRENE: Spiller brødrene Amundsen: Pål Sverre Hagen (t.v.) og Christian Rubeck.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX BRØDRENE: Spiller brødrene Amundsen: Pål Sverre Hagen (t.v.) og Christian Rubeck.
 ?? FOTO: MOTION BLUR / SF STUDIOS / HANDOUT ?? BESS: Katherine Waterston spiller Roald Amundsens siste kjaerlighe­t, Bess Magids.
FOTO: MOTION BLUR / SF STUDIOS / HANDOUT BESS: Katherine Waterston spiller Roald Amundsens siste kjaerlighe­t, Bess Magids.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway