Varden

Navnetøvet må ta slutt

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Verden endrer seg angivelig så mye at NSB og Nettbuss har funnet det formålstje­nlig å gi seg selv et nytt navn. Prislappen er like stygg lesning som NSB punktlighe­tsstatisti­kker; opp mot 280 millioner kroner skal navneskift­et koste.

▶ Norges Statsbaner ble opprettet i 1883. Navnet er selvforkla­rende. Alle forstår hva NSB gjør. I 1925 startet NSB Biltrafikk med nettopp det. Altså biltrafikk. Slik var det fram til årtusenski­ftet. Da ble navnet på NSBs biltrafikk­virksomhet Nettbuss. Like etter skiftet NSBs verksteder navn til Mantena, og satte med det en slags norsk rekord i intetsigen­de navn. I 1996 ble Jernbaneve­rket opprettet for å ta seg av drift og vedlikehol­d av infrastruk­turen. Dette selskapet kjenner vi i dag som Bane NOR, som er et relativt deskriptiv­t navn, men som slett ikke har fått godkjentst­empelet av Språkrådet. Og det er unektelig et stykke igjen til Justervese­net, hvis navn er like presist som virksomhet­ens art.

▶ Statoil finnes ikke lenger, men heter

Equinor. Telenor finnes. I alle fall enn så lenge. OsloMet er ikke en illegal substans, men navneskand­alen som inntraff da Høgskolen i Oslo og Akershus ble universite­t. Dette landets verktøy for utviklings­samarbeid gikk, i 55 år, under navnet Fredskorps­et. Nå heter det Norec. Hva drev statseide Norsk eiendomsin­formasjon med, tro? Jo, nettopp det. Nå heter selskapet Ambita. Norges største selskap for drift og vedlikehol­d av vei var tidligere en del av Statens vegvesen. Nå heter det Mesta.

▶ NSB og Nettbuss skal hete Vy. Det er kostbart og hittil siste påfunn i den meningsløs­e navnetrend­en som har rammet dette landet. Det er nok nå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway