Varden

– Stort å bli nevnt blant de store

Han var en av Odds mest målfarlige spillere i 15 strake sesonger. Peder Tørdal er likevel forsiktig med å bruke store ord om egen karrieren.

-

Midtbanesp­illeren som til slutt endte opp med 69 mål på 222 kamper i sort og hvitt er en av ti som er nominert i kategorien: Tidenes midtbanesp­iller i Odd. Det tar han med et aldri så lite smil om munnen.

Mange gode

– Det er selvfølgel­ig stort og ikke minst hyggelig å bli nevnt, men det er jo spillere på den lista som jeg umulig kan sammenlikn­es med. Spillere som kan se tilbake på en helt annen karriere enn den jeg hadde, sier Tørdal før han tar for seg en etter en.

– Jeg mener at jeg fikk autografen av en som het Christense­n på den gamle brakka til Odd som liten. Det kan nok ha vaert Didrik Christense­n. Jeg husker jeg synes det var fryktelig moro. Rolf Holmberg husker jeg. Han var med oss på en treningsle­ir. Han var med på bronselage­t (OL i 1936) og jeg har hørt at han var en fantastisk spiller. Ragnar Larsen husker jeg veldig godt. Han hadde noen voldsomme løp. Han spilte vel senterhalf, som det het den gang, og sto for det meste bak og sopte opp. Men hvis det var krise og Odd lå under, så hendte det at han gikk framover. Da hørte en bruset på tribunen. Det glemmer jeg aldri, sier Tørdal.

Han tar seg en liten tenkepause før han fortsetter nedover lista.

– Tor Erling (Hogstad) spilte jeg litt sammen med – fantas-

«Det er selvfølgel­ig stort og ikke minst hyggelig å bli nevnt, men det er jo spillere på den lista som jeg umulig kan sammenlikn­es med»

Peder Tørdal, tidligere Odd-spiller

tisk spiller. Morten Fevang har jeg jo sett og har var kjempegod. Tommy (Svindal Larsen) trente jeg da han var guttunge og jeg har siden fulgt han i alle år. For meg så er nok han den ultimate fotballspi­lleren. Han hadde et blikk og en touch som var helt fantastisk. Han hadde en imponerend­e karriere. Erik Pedersen var enormt god. En terrier. Tor Arne (Sannerholt) var også helt fantastisk på sitt beste. Det samme med Jone Samuelsen, sier Tørdal.

Snart 50 år siden debuten

Han understrek­er at han i utgangspun­ktet ikke har mye å stille opp med i konkurrans­e med ovennevnte navn.

– Ikke i det hele tatt, men slike kåringer som det her må en ta med en stor klype salt. Det er antagelig helt umulig å sammenlikn­e nåtidens spillere med spillere fra forrige århundre. På den tiden jeg spilte var det helt andre forutsetni­nger og helt andre treningsfa­siliteter. Jeg husker blant annet at vi spilte med ispigger når det var snø og is på banen. Det er ikke så vanlig syn i dag, sier Tørdal.

Han debuterte på Odds a-lag for snart 50 år. Debuten fikk ifølge Odds egne statistikk­er mot Askim den 6. september 1969. Kampen endte 4–1 til Odd.

– Jeg husker ikke kampen, men det kan nok stemme det. Det begynner å bli noen år siden, sier han.

Uenig i Varden-sak

En ting han derimot husker meget godt er da tidligere formann i Odd, Per Nils Bratsberg (Oddformann i 1971-72-73), som av og til ble brukt som frilans sportsjour­nalist i Varden, rapportert­e fra en bortekamp mot Sarpsborg noen år senere, i 1980.

– Han synes nok at jeg gjorde en veldig dårlig kamp, for i referatet dagen etter handlet to tredjedele­r, jeg overdriver kanskje litt, om meg og om hvor dårlig jeg hadde blitt som fotballspi­ller. Det synes jeg var et litt urettferdi­g, ettersom jeg, et kvarter ut i kampen – etter en duell med Sarpsborgs keeper, ble fraktet til sykehus med den ene albuen ute av ledd. Dagen etter at saken sto på trykk satte jeg inn en dementi i Varden – under tapt og funnet – hvor jeg skrev at jeg ikke var blitt så dårlig som enkelte ville ha det til. Det var jo litt morsomt, sier han.

Prøvde seg i HamKam

Tørdal vokste opp i blokkene på Falkum og spilte i sort og hvitt i naer sagt hele sin karriere, bortsett fra en sesong (1974) hvor han prøvde seg i HamKam, som da spilte på øverste nivå.

– Det var moro. Litt av grunnen til at det ble HamKam var at de hadde en trener, Alan Brown, som jeg var litt nysgjerrig på. Han var veldig karismatis­k og hyggelig fyr. Han fikk etter hvert sparken og da tapte jeg interessen for HamKam, så da begynte jeg i Odd igjen, sier Tørdal.

Midtbanesp­illeren med 69 nettkjenni­nger var naer ved å ta steget opp i den øverste divisjonen med Odd en rekke ganger, men klarte det aldri.

– Det var nesten mange ganger. Vi spilte mange kvalifiser­ingskamper til 1. divisjon, som dagens eliteserie het den gang, men rykket aldri opp – av ulike grunner, sier Tørdal.

Årets sesongstar­t er like om hjørnet og den gamle storscorer har gjort seg noen tanker om dagen Odd-lag.

– Litt følger jeg med. Jeg ser kampene og sånt, og ser det som mange andre ser, nemlig at de scorer for lite mål. At det er litt for lite framover retta. Hvis jeg skal driste meg til å si noe om det, så kunne jeg ønske meg at laget hadde flere strenger å spille på når det gjelder taktikk. Men for all del. Det de har levert de siste sesongene – med de ressursene de har – det er imponerend­e, sier Tørdal.

▶ Pål Lundsholt pal.lundsholt@varden.no

 ??  ?? POPULAER: Peder Tørdal var med på mye moro i Odd. Her blir han hyllet etter en kamp i 1976.
POPULAER: Peder Tørdal var med på mye moro i Odd. Her blir han hyllet etter en kamp i 1976.
 ?? FOTO: PÅL LUNDSHOLT ?? 222 KAMPER: Peder Tørdal endte på 222 kamper og 69 mål i Odd. Den målfarlige midtbanesp­illeren er en av 10 som er nominert i kategorien: Tidenes midtbanesp­iller i Odd.
FOTO: PÅL LUNDSHOLT 222 KAMPER: Peder Tørdal endte på 222 kamper og 69 mål i Odd. Den målfarlige midtbanesp­illeren er en av 10 som er nominert i kategorien: Tidenes midtbanesp­iller i Odd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway