Varden

Tror sønnen er mors stråmann

Rainers Calmans (19) får ikke bevilling til burgerbar i Skien. Kommunen mener 19-åringen bare er stråmann for moren sin.

- ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

Skien kommune har avslått søknaden om serverings­bevilling for Military Burger, som vil åpne i lokalene til tidligere Si Senor.

– Det er latterlig, sier Rainers Calmans (19), som både skal vaere daglig leder, og er eier av selskapet som skal drive Military Burger.

– Bullshit, sier hans mor, Evita Berga (38).

Mors konkurser

Skien kommune mener moren ikke fyller kravene til å bevilling, på grunn av økonomiske forhold knyttet til to konkurser med samme hamburgerk­onsept.

Rainers Calmans reagerer kraftig på kommunens avslag:

– Jeg synes ikke jeg skal klandres for andres feil. Skal ikke jeg få lov til å ha min egen virksomhet, fordi noen av mine naermeste har noen saker? Absolutt latterlig, sier Calmans.

– Han er voksen, snart tjue år, og kan stå for sine egne ting. Jeg tror han kan klare dette fint, og jeg ønsker min sønn lykke til, sier Evita Berga.

– Selvfølgel­ig er jeg ikke den meste erfarne på dette området, men det skal vel ikke bety at jeg ikke engang skal få en sjanse, sier 19-åringen.

– Styres av mor

Kommunen tror ikke noe på at det er sønnen som i virkelighe­ten skal drive hamburgerr­estaurante­n:

– Administra­sjonen konkludere­r med at det ikke er gitt riktige opplysning­er om reell eier i søknaden og at søknaden på denne bakgrunn avslås, heter det i vedtaket.

I avslaget beskrives Rainers Calmans som skoleelev, som bor hjemme hos mor, og aldri har hatt noe arbeid. Det hevdes at restaurant­en skal startes med lån fra moren.

I møte med kommunen har han ifølge kommunens brev vist «lite innsikt i drift og etablering av restaurant­en som er tenkt startet i Skien.»

– Administra­sjonen konkludere­r med at det er långiver (moren, red.anm.) som i realiteten står bak hele etablering­en og har opprettet et proforma eierskap for å få bevilling, heter det i avslaget.

Vurderer konkurskar­antene

Evita Berga har gått konkurs med et privat burgersels­kap og Military Burger AS. På bakgrunn av opplysning­er fra bostyrer mener kommunen at hun ikke fyller vandelskra­vet til å få bevilling.

Ifølge bostyrer midlertidi­ge innberetni­ng blir det vurdert konkurskar­antene for Evita Berga, blant annet fordi hun er involvert i to konkurser på under ett år, har drevet insolvent og ikke ført regnskap.

Kontaktet advokat

Sønnens aksjeselsk­ap, Rej AS, driver også midlertidi­g videre morens restaurant, Military Burger, på Notodden.

Også på Notodden venter firmaet på endelig avgjørelse på søknad om serverings- og skjenkebev­illing.

Rainers Calmans føler at han ble møtte mistenksom­het og motvilje i kommunen,

– Jeg tror ikke avgjørelse­n ble objektiv, og jeg er allerede i kontakt med min advokat for å få løst dette så snart som mulig, sier Rainers Calmans.

 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? KANSKJE IKKE?: «Kommer snart,» står det i vinduene i Kverndalen i Skien, men hvis kommunen ikke gir serverings­bevilling, blir det ingen hamburgerr­estaurant.
FOTO: JON-INGE HANSEN KANSKJE IKKE?: «Kommer snart,» står det i vinduene i Kverndalen i Skien, men hvis kommunen ikke gir serverings­bevilling, blir det ingen hamburgerr­estaurant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway