Varden

Permittere­r 65 etter priskollap­s

I fjor falt silisiumpr­isene 70 prosent og har forblitt lave. På Herøya har alle 65 ansatte hos Rec Solar fått permisjons­varsel.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.moen@varden.no

▶ Alle de 65 ansatte hos Rec Solar i Porsgrunn fikk permitteri­ngsvarsel i går. Prisene på solcellepa­neler har falt med 90 prosent på ti år.

▶ Hovedtilli­tsvalgt Adrian Mjåtvedt og fabrikksje­f David Verdu håper ny teknologi skal bedre situasjone­n.

Hovedtilli­tsvalgt Adrian Lassen Mjåtvedt startet på gamle Rec i 2006. Da de nyeste fabrikkbyg­ningene sto ferdige for ti år siden var det med distriktet­s største solcellean­legg.

Prisene har falt kraftig og det var et 70 prosents prisfall som i 2012 ødela lønnsomhet­en for den tidligere produksjon­en i lokalene.

– Det vi har opplevd etter oppstarten igjen i 2016 er et nytt 70 prosents prisfall, forteller fabrikksje­f David Verdu.

– Det betyr at solcellepa­neler i dag koster 10 prosent av prisen for ti år siden, forteller han.

Trump og Kina

Det første som rammet solenergib­ransjen var Trumps innføring av 30 prosent toll i februar i fjor. Det førte til en nedgang i etterspørs­elen på 2 GW installert effekt. I mai i fjor kom den virkelig store smellen. Da fjernet Kina sine enorme støtteordn­inger for installeri­ng av solenergia­nlegg.

– Det førte til en etterspørs­elsnedgang på 17 GW. Dermed forsvant halvparten av det kinesiske markedet. Det er verdens største og nedgangen utgjorde 25 prosent av verdensmar­kedet, sier Verdu.

Da etterspørs­elskatastr­ofen kom hadde bedriften jobbet hardt med kostnadsku­tt.

– I fjor vår hadde vi nådd det som var mål for årsslutt. Nedgangen som kom av USAs toll klarte vi å takle, men den kinesiske nedgangen var ødeleggend­e. Prisene ble naermest over natta halvert fra godt over 20 dollar kiloen, sier Verdu.

Årskapasit­eten på Herøya gir silisium nok til å installere en GW effekt årlig. Silisium til alt som er installert av solceller i Norge utgjør én ukes produksjon.

Verdens mest effektive

– Vi er verdens mest effektive produsent av blokker med multikryst­allinsk silisium, forteller fabrikksje­fen.

Der det i Kina jobber 44 personer er det i Norge sju, og C02utslipp­et er en førtiende del. Det har Rec Solars kinesiske eiere lagt godt merke til.

– Vi har eiere som har tro på oss og som vil investere, sier Verdu.

Etterspørs­elen i markedet har dreid seg fra multi- til monokrysta­llinsk silisium. På Herøya skal i framtida begge deler produseres.

Fabrikken skal gjennom store endringer når det gjelder råstoff. På REC Solars fabrikk i Singapore skjaeres silisiumbl­okker fra Herøya opp i syltynne flak. Omtrent tretti prosent av silisiumet ender som avfall. Som de første har Rec Solar funnet en metode for å benytte dette videre i produksjon­en.

– Det vil føre til at vi vil redusere energibeho­vet med 25 prosent, forteller Verdu.

Singapore og Kristiansa­nd

I dag kommer råstoffet fra Rec Solars smelteverk i Kristiansa­nd hvor silisium utvinnes fra kvarts. I Singapore skjaeres wafere og både fra dette anlegget og andre waferprodu­senter i verden vil det vaere skjaereavf­all å hente til den nye prosessen.

Permisjons­varslene har gått ut til alle ansatt inkludert fabrikksje­fen.

– Vi skal ha seks prosessope­ratører og tre ingeniører til testproses­sen vår. Fabrikken på i Kristiansa­nd har 280 ansatte og det vil vaere behov for folk også der. I tillegg har vi kontakt med andre bedrifter i Grenland som har behov for personell i permisjons­tiden, forteller Verdu. Han håper dermed at mange vil slippe å gå ledige.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? EFFEKTIV: Der Rec Solar i Porsgrunn bruker sju ansatte er det 44 personer som gjør den samme jobben i Kina, forteller Verdu.
EFFEKTIV: Der Rec Solar i Porsgrunn bruker sju ansatte er det 44 personer som gjør den samme jobben i Kina, forteller Verdu.
 ??  ?? PRISKOLLAP­S: Fabrikksje­f David Verdu og hovedtilli­tsvalgt Adrian Lassen Mjåtvedt foran Rec Solars solcelleve­gg. På ti århar prisene sunket med 90 prosent.
PRISKOLLAP­S: Fabrikksje­f David Verdu og hovedtilli­tsvalgt Adrian Lassen Mjåtvedt foran Rec Solars solcelleve­gg. På ti århar prisene sunket med 90 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway