Varden

Trorpåfull drift igjen snart

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

De tillitsval­gte tror på full drift igjen om et halvt år, tross varselet om å permittere de 65 ansatte nå.

Markedet for solcellepa­nelene har sviktet, men bedriften på Herøya har ifølge de tillitsval­gte aldri gått så bra som nå.

– Vi drev til og med mer effektivt enn REC Solar i Singapore, sier Lassen.

Trist, men ventet

Permitteri­ngsvarsele­t som kom til de 65 ansatte på allmøte torsdag morgen var ventet av de fleste. Nå setter de lit til ny teknologi.

Etter å ha kjørt fabrikken på 18 prosent av full kapasitet i fire–fem måneder, kom ikke permitteri­ngsvarsele­t som en overraskel­se.

– Men det er jo en trist dag, sier Kent Kalland.

– Vi har håpet på bedre tider, men straffetol­len til Trump og overproduk­sjonen fra Kina i tillegg til dumpingen av prisene, gjorde at det til slutt ikke var mulig å drive, sier hovedtilli­tsvalgt Adrian Lassen.

Alle er permittert

Inne i fabrikkhal­len er det allerede bygd opp et pilotanleg­g for å produsere solcelle-blokker etter monoteknol­ogi.

– Bedriften kommer til å trenge et par håndfuller med ansatte til å kjøre anlegget. Vi går tre skift på piloten i dag, sier Lassen. Han vil ikke anslå antallet mer presist, men det ligger i korta at noen av de 65 antagelig vil bli tilbudt en jobb. Skjønt de fleste må gå.

– Det triste med dette er at noen av kollegene våre vil finne seg andre jobber i de neste månedene, sier han.

Har opplevd det før

Han legger ikke skjul på at det er en god del av dem som har opplevd dette tidligere.

Permitteri­ngen trår i kraft om bare to uker. Fra 1. april er det stopp. Absolutt alle har fått varselet; både fabrikksje­fen og alle på gulvet.

Det positive med piloten som er bygd opp i fabrikken er at REC Solar nå satser på to forskjelli­ge teknologie­r og får dermed to bein å stå på.

– Dessuten er monoteknol­ogien en billigere produksjon­sform, samtidig som inntjening­en er bedre, sier Kalland.

– For oss er det lyset i tunnelen, sier Lassen. Han velger å se positivt på framtida, nettopp fordi bedriften har langsiktig­e eiere.

– Vi har en flott ledelse som vi tillitsval­gte samarbeide­r veldig godt med, sier han.

 ?? FOTO: RAGNHILD ?? SOLARKLUBB­EN: Hovedtilli­tsvalgt Adrian Lassen (t.v.) og nestleder Kent Kalland forlater fabrikken om et par uker.
FOTO: RAGNHILD SOLARKLUBB­EN: Hovedtilli­tsvalgt Adrian Lassen (t.v.) og nestleder Kent Kalland forlater fabrikken om et par uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway