Varden

For mye, eller for lite, so

En mor med to barn får like mye i sosialhjel­p på Nav som mange alenemødre som jobber, mener Helene Røsholt (H).

- Jon-inge.hansen@varden.no

▶ – Det er en myte at sosialhjel­psmottaker­e får så lite, sier hun.

Arbeiderpa­rtiet mener tvert om:

– Det er ikke lukrativt å vaere sosialhjel­psmottaker. Nav kaster ikke penger etter fattige familier, sier Odin Adelsten Bohman.

– Jeg liker ikke denne mistenkeli­ggjøringen av dem som får sosialhjel­p, sier Trine Almenninge­n (Ap), leder i hovedutval­get

– Alle har ikke så mye

På Røsholts initiativ la Nav fram konkrete eksempler på hvor mye sosialhjel­psmottaker­e kan få, i siste møte i Hovedutval­get for helse- og omsorg.

Ifølge Røsholt viste et aktuelt eksempel at en aleneforsø­rger med to barn får rundt 300.000 kroner, i stønad til livsopphol­d, stønad til bolig, barnehage, SFO og andre støtteordn­inger.

– Det er netto, sosialhjel­psmottaker­e betaler ikke skatt. Det tilsvarer kanskje 550.000 i brutto. Det er ikke alle aleneforsø­rgere i jobb som sitter igjen med like mye, sier Røsholt.

Skal lønne seg å jobbe

– Man kan leve helt fint av sosialhjel­p. Det er greit for en kort periode i en krisesitua­sjon, men det skal lønne seg å jobbe framfor å få sosialhjel­p, sier hun.

– Det lønner seg alltid å jobbe. Det er ikke sant at det er et høythengen­de gode å få sosialhjel­p, sier Bohmann og Almenning.

De mener Røsholt og Høyre burde komme med konkrete tiltak for å motvirke at folk blir sosialhjel­psmottaker­e, og for å få dem i arbeid, framfor å kutte i stønadene deres.

Siden antallet sosialhjel­psmottaker­e øker, mener Røsholt det finnes mottakere som vil vaere i stand til å gå ut i fullt arbeid og forsørge seg selv.

– Kutt i sosialhjel­p er å begynne i feil ende. Det er årsakene vi må løse. Jeg er helt sikker på at Nav ville juble for hvert forslag som kan få sosialhjel­psmottaker­ne ut i arbeid, sier Odin Adelsten Bohmann.

– For mye til mange barn

Røsholt mener også at store barnefamil­ier får alt for romslig sosialhjel­p i Skien.

I Skien ytes det tilskudd for alle barn familien har.

– I andre byer, som Bergen og Trondheim, gis det ikke sosialhjel­p for flere enn tre barn, sier Røsholt.

Det finnes barnefamil­ier på sosialhjel­p i Skien med åtte barn. Avhengig av barnas alder vil de få 150- 200.000 for mye, etter Røsholts ønske om tak for antall barn.

I utredninge­n til møtet i hovedutval­get framgår det at det er 59 familier med mer enn tre barn som får sosialhjel­p i Skien.

– Tøffe krav

– Sosialhjel­p må ikke bli en hvilepute. Vi må gjøre mer for å flere ut i arbeid. Det kan hende vi må stille noen tøffe krav, sier Helene Røsholt.

– Kjaere Røsholt. Stopp med disse angrepene mot dem som har minst. De har mer enn nok å stri med, sier Odin Adelsten Bohmann og Trine Almenning.

▶ Jon-Inge Hansen

 ??  ?? NEI: – Nav kaster ikke penger etter fattige familier, sier Odin Adelsten Bohman.
NEI: – Nav kaster ikke penger etter fattige familier, sier Odin Adelsten Bohman.
 ??  ?? VIL ENDRE: Helene Røsholt vil revurdere sosialhjel­pen.
VIL ENDRE: Helene Røsholt vil revurdere sosialhjel­pen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway