Varden

Samboeren siktet, Wara tar permisjon

Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) får permisjon etter at samboeren hans er siktet for trusler og påtenning av familiens bil. Jon Georg Dale (Frp) overtar midlertidi­g.

-

Laila Anita Bertheusse­n (54) ble torsdag siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil. Siktelsen gjelder brannen som fant sted natt til søndag 10. mars. Bilen sto parkert utenfor parets hus i Oslo. Hendelsen var den siste i en lang rekke ildspåsett­elser, trusler og angrep mot parets bolig og eiendom de siste månedene.

I desember ble det tegnet hakekors og skrevet ordet «rasist» på hus og bil, i januar var det et branntillø­p i søppelkass­en og i februar ble politiets bombegrupp­e tilkalt for å undersøke en mistenkeli­g gjenstand. 4. mars rykket bombegrupp­a ut på nytt etter funn av et truende brev.

I avhør hos PST

– Dette er et stort sjokk for meg, men også for Tor Mikkel Wara og hans familie, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) på en pressekonf­eranse torsdag ettermidda­g, der også Frp-leder Siv Jensen deltok.

Statsminis­teren ble informert om saken torsdag ettermidda­g, etter at politiet hadde fått rettens medhold i å pågripe Waras samboer og ransake parets bolig.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen og ved det gitt inntrykk av at brannen er påtent av en eller flere ukjente gjerningsm­enn, sa sjefen for Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) Benedicte Bjørnland på en pressekonf­eranse torsdag ettermidda­g.

Hun understrek­et at etterforsk­ningen er i en innledende fase. Laila Bertheusse­n ble torsdag avhørt av PST. Det er ikke kjent hvordan hun stiller seg til siktelsen.

– Saken vil bli etterforsk­et bredt og med tanke på å avklare både skyld og uskyld, fremholdt PST-sjefen.

PST mener det ikke er påkrevet å begjaere Bertheusse­n varetektsf­engslet.

– Opplysning­en om siktelsen var et sjokk for meg og hele regjeringe­n. Jeg ble informert om dette like før politiets pressekonf­eranse torsdag, sier Solberg.

– Tragedie

– Jeg ba da Tor Mikkel Wara og Siv Jensen om å komme til mitt kontor, umiddelbar­t, sier statsminis­ter Erna Solberg.

Hun understrek­er at saken går veldig sterkt inn på Tor Mikkel Wara.

– Dette er en tragedie for ham og hans familie. Wara ba i samtalen vi hadde om å få permisjon, og det vil han få i statsråd fredag. Samtidig utnevner vi samferdsel­sminister Jon Georg Dale som fungerende justismini­ster. Tor Mikkel vil ikke vaere tilgjengel­ig for pressen i dag. Jeg ber om forståelse for det. Han har behov for å ivareta sin familie i den vanskelige situasjone­n de er oppe i nå, sier statsminis­teren. Siv Jensen opplyste på pressekonf­eransen at hun ble orientert om saken av statsminis­teren klokken 15.

– I dag er jeg først og fremst opptatt av å vise omtanke for Tor Mikkel og hans naermeste for den veldig krevende situasjone­n de er inne i. Dette er ikke dagen for konklusjon­er, sa Jensen og slo ut med armene:

– Vi vet ikke så mye mer og må la politiet få gjøre jobben sin. (NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? SJOKK: Et sjokk for Tor Mikkel Wara å få vite at samboeren er siktet for trusler og skadeverk mot hjemmet deres, sa statsminis­ter Erna Solberg på en pressekonf­eranse i går. Wara gikk umiddelbar­t ut i permisjon.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX SJOKK: Et sjokk for Tor Mikkel Wara å få vite at samboeren er siktet for trusler og skadeverk mot hjemmet deres, sa statsminis­ter Erna Solberg på en pressekonf­eranse i går. Wara gikk umiddelbar­t ut i permisjon.
 ??  ?? OVERTAR: Jon Georg Dale overtar det politiske ansvaret for Justisdepa­rtementet mens Wara er i permisjon.
OVERTAR: Jon Georg Dale overtar det politiske ansvaret for Justisdepa­rtementet mens Wara er i permisjon.
 ??  ?? PST: – Waras samboer ble pågrepet torsdag, opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland.
PST: – Waras samboer ble pågrepet torsdag, opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway