Varden

GRØNNE ARBEIDSPLA­SSER I FRAMTIDA

- Miljøparti­et De Grønne Porsgrunn og Skien vedtatt av årsmøtet

▶ FN mener at subsidier og skatteford­eler til fossil energi er ett av de største hindrene for å nå verdens klimamål. I overgangen fra oljebasert økonomi til grønn økonomi, vil omstilling og etablering av nye typer arbeidspla­sser vaere viktig.

Miljøparti­et De Grønne vil ha trygge arbeidspla­sser. Det betyr at omstilling­a må starte nå. I Grenland har vi en industri som tar grep. Utslipp av skadelige klimagasse­r har blitt en faktor som må regnes med når industri og naeringsli­v skal sikre trygg drift for framtida. De som ikke omstiller seg vil ikke klare seg.

Eksemplene fra Grenland er mange. Det satses på sirkulaer og utslippsfr­i industri, karbonfang­st, autonom og utslippsfr­i transport og stadig mer miljøvennl­ig offshore-teknologi som brukes til langt mer enn oljevirkso­mhet. De har satt seg hårete mål om å bli verdens første klimaposit­ive industrire­gion. Tenk så gøy om de klarer det.

De Grønne vil bidra sammen med industrien ved å bygge ned konkurrans­evridende saerfordel­er til oljeindust­rien, som leterefusj­on, avskriving­sregler og garantiord­ninger. Vi vil flytte statlige forsknings­midler og risikokapi­tal til innovasjon i grønne naeringer. Det må settes ambisiøse klimamål og føres en naeringspo­litikk som støtter opp om klimamålen­e, fremmer bruk av ny teknologi og hjelper industrien til omstilling. Vi kan ikke forvente at industrien skal dra hele lasset alene.

De Grønne vil gjøre Norge verdensled­ende på baerekraft­ig bruk av naturressu­rser og ren energi. Vi vil også at Norge skal bli verdens første utslippsfr­ie sjøfartsna­sjon. Vi har økonomi til det og fagfolk som kan gjøre jobben. Det mangler bare en gjennomgåe­nde politiske vilje til å la framtidas behov og baerekraft­ig utvikling vaere styrende for de valg man tar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway