Varden

Uansvarlig fra opposisjon­en

- Mahmoud Farahmand fylkesting­skandidat, Vestfold og Telemark Høyre

Stortingsm­elding 13 «Muligheter for alle» resulterte i en heller omfattende og tildeles unyansert debatt om ulikhet og fattigdom i Norge. Som vanlig kan det virke som deler av opposisjon­en på Stortinget vil tilbake til 1970-tallets skatteordn­ing.

Det er nok fornuftig å starte med noen enkle avklaringe­r. Det Arbeiderpa­rtiet og deres samarbeids­partnere, SV og Rødt, kaller for formue vil andre kaller for arbeidspla­sser. Mange av de økonomiske reformene som har blitt igangsatt i de siste ti årene har hatt som mål å skape flere arbeidspla­sser. Det er jo tross alt lønna og arbeidsinn­tekt de fleste lever av.

Det er også derfor regjeringe­n har valgt å redusere formueskat­ten, da den aller meste av dette er bundet opp i utstyr og eiendom som skaper arbeidspla­sser. Alternativ­et til dette er nok betydelig verre, og kan raskt medføre andre utfordring­er. Ingen ansvarlig økonom ønsker seg tilbake til 1970-tallets subsidieri­ng av naeringsli­vet som skapte inflasjon og økonomisk krise.

Videre må det også påpekes at de som har de største formuene også er dem som tjener mest på oppgang, men også taper aller mest på nedgang. Slik vi så under finanskris­ene tidlig på 2000-tallet. De fleste av oss er skånet fra slike økonomiske berg og dalbaner.

Det er i tillegg et annet forhold om påvirker ulikhetene og fattigdomm­en i samfunnet, og det er innvandrin­g. Selv om innvandrin­g kan vaere et betydnings­fullt bidrag til samfunnet så ser vi at innvandrin­gen som Norge har opplevd i de senere år blant annet har bidratt til økt fattigdom. Det kommer klart frem i stortingsm­eldingen. Mange innvandrer­barn ender opp i fattigdom, med alle de følger det får for dem. Gratis frukt på skolen vil neppe løse deres behov. Regjeringe­ns satsning på et integrerin­gsløft vil nok bidra til deres hverdag og mestringsf­ølelse, og sette dem i stand til å lykkes i fremtiden.

Vi lever i en tid og et samfunn som stadig mer ser på kompetanse som en stadig mer ettertrake­t ressurs, og fravaeret av denne ressursen gjør noe med enkeltindi­videts muligheter til å lykkes i samfunnet. Dermed blir også fravaeresg­renser et viktig tiltak for at flere kommer seg på skolen og erverver kunnskap som kan sette dem i stand til å vinne frem i et samfunn som etter stadig høyere krav til kunnskap og kompetanse.

Ved en mer fornuftig innretning av skattesyst­emet har man lagt til rette for flere arbeidspla­sser, slik at flere av dem som har stått utenfor arbeidsliv­et kommer seg i jobb. Samtidig har man redusert skatten på arbeid slik at det lønner seg å jobbe, og lagt til rette for et integrerin­gsløft. Det må også nevnes at lønnsulikh­etene har flatet ut de site to årene.

Uansett hvor svarthvit opposisjon­en på Stortinget måtte ønske å fremstille det, og hvor store endringer de måtte ønske å påføre naeringsli­vet og dermed den enkelte arbeidstak­er, må vi vaere edruelige. Forskjelle­ne i Norge er små og arbeidsled­igheten historisk lav. Når alt tas i betraktnin­g er det å male et bilde av et samfunn som såvidt henger i hop der ulikhetene er store mildt sagt en overdrivel­se og regelrett uansvarlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway