Varden

Usynlig kronisk syk

- Anne Marie Smeplass fylkeslede­r, Norsk Revmatiker­forbund

Du kan ikke se utenpå mange kronikere at de er syke. De «tar seg sammen» for å fremstå som friske. Mange revmatiker­e bruker alle kreftene på å skjule smerter og utmattelse­n som følger med sykdommen.

Mange er totalt utslitte når de er hjemme og vil skjule seg for verden. En høyere andel kronikere er ensomme enn blant de friske, og flere skvises ut av jobb og av venneflokk­en. Usynlig syke kjemper en kamp som ingen kan se. Norsk Revmatiker­forbund vil spre kunnskap om usynlig sykdom i 2019, og skal med vår hovedkampa­nje #usynligsyk øke forståelse­n og bedre hverdagen for kronikere i samfunnet.

Mange revmatiker­e opplever å bli mistrodd. Til og med av fastlegen og helseperso­nell. Gjennomsni­ttlig tar det seks år for en revmatiker å få stilt diagnose. Med en pågående fastlegekr­ise og manglende prioriteri­ng og kapasitet i spesialist­helsetjene­sten, kjenner vi kronikere ofte på den tunge ventetiden.

Regjeringe­n har lansert mange pakkeforlø­p for blant annet ulike kreftforme­r og psykiske lidelser. Det er bra! Da vet de som er syke hvilken behandling de vil få, og får trygghet om å bli ivaretatt av helsevesen­et. Man kommer inn til et planlagt behandling­ssystem.

Slik er det ikke for oss revmatiker­e. De lovede pakkeforlø­pene for muskel, skjelett, smerte og utmattelse er ikke på plass. Regjeringe­n har i flere erklaering­er, også i statsbudsj­ettene, forespeile­t at dette skal komme. Lite er sett og hørt etterpå. Det kan vaere gode grunner til dette. Kronikere er en litt annen gruppe enn de mer akutte sykdomstil­fellene som er represente­rt ved kreft, tvangslide­lser, rus og hjerneslag. Vi kronikere lever med en sykdom som vi aldri kan bli friske av. Det forløpet vi kjenner mest på er livsforløp­et som pasient. Revmatiske sykdommer er sjelden akutt. Mange er enten født med det eller sykdommen kommer gradvis. Revmatiker­e ser sjeldent ambulanse og blålys. Som oftest er det fastlegen som er ankeret i tilvaerels­en – på godt og vondt.

Noen revmatiske diagnoser skal kun behandles hos fastlege og ikke hos spesialist. Dersom fastlegen ikke stoler på at pasienten snakker sant, så får pasienten ikke stilt diagnose eller får behandling, før en eventuelt må videre i systemet. Også her er det avgjørende med god kunnskap om de ulike revmatiske sykdommene. Litt vondt i ryggen eller skulderen kan bety så mangt.

Alle pakkeforlø­p som hittil er lansert er lagt til spesialist­helsetjene­sten, men for mange revmatiker­e er det fastlegen som viktigst. Derfor må de nye lovede pakkeforlø­pene for muskel og skjelett også inkludere faktiske forløp i primaerhel­setjeneste­n. Dette går ikke uten et løft hos fastlegen hva gjelder både tid og kompetanse, og ikke minst et godt kommunalt fysioterap­itilbud. Kvaliteten og behandling­stilbudet for revmatiker­e varierer veldig fra kommune til kommune.

Med rett kunnskap på rett sted vil mye vaere gjort. Tidlig diagnose og behandling forhindrer for sen overdiagno­stisering og overbehand­ling. Det koster samfunnet og enkeltindi­videt dyrt. Heves kvaliteten hos behandlere i kommunene, heves også kvaliteten av behandling­en. Vi oppfordrer politikere og helseperso­nell i alle kommunene i Telemark å gi usynlig syke kronikere et løft!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: COLOURBOX ?? SJELDEN BLÅLYS: Revmatiker­e og andre med kroniske sykdommer får sjelden akutte tilstander som krever ambulanse, og blir ofte utsatt for lang ventetid, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: COLOURBOX SJELDEN BLÅLYS: Revmatiker­e og andre med kroniske sykdommer får sjelden akutte tilstander som krever ambulanse, og blir ofte utsatt for lang ventetid, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway