Varden

Kroppspres­set må ta slutt

- Porsgrunn AUF

De siste ukene har jeg opplevd flere ganger at jenter i 7-8-9-årsalderen ikke vil gjøre en bestemt øvelse på svømmetren­ing fordi de redde for å se tykke ut.

Når jeg tenker på det vaere barn, tenker jeg på det som noe lett, som noe jeg gjerne ville opplevd en gang til, eller så tenker jeg at barn er heldige som ikke har så mange bekymringe­r i livet sitt, i alle fall ikke flertallet. Men som en som jobber med barn så hører jeg mye rart, mange rare setninger, og mange rare spørsmål blir stilt og sagt i løpet av min arbeidsdag.

Mange av utsagnene eller spørsmålen­e vet jeg ikke hva jeg skal svare på, og andre ler jeg litt av før jeg hjelper dem videre, men det er en ting jeg har reagert på. For som svømmetren­er tenker ikke jeg på at barna kan vaere usikre på sin egen kropp, rett og slett fordi jeg mener det ikke burde vaere noens barns bekymring.

Likevel har flere barn de siste ukene sagt det samme under en og samme øvelse. Barna skal flyte på ryggen, og for å klare det på man ofte blåse litt mer luft i magen så det på noen kommer en liten kul. Fire jenter har i løpet av de siste ukene blitt lei seg eller sagt at de ikke vil gjøre denne øvelsen fordi de ikke vil vaere tykke, det er ikke pent sier de.

Man kan jo si at jeg ikke skal ta det seriøst, de er bare 7, 8, 9 år gamle. Men der står jeg, med et barn i hendene som virkelig ikke vil blåse litt luft i magen fordi det er ikke pent, jenter skal ikke vaere tykke, gråter de.

Det får meg til å tenke på hva slags rollemodel­ler vi som er eldre har blitt. Ikke bare skaper vi kroppspres­s for oss på vår egen alder, men også for de som er så mye yngre enn oss. Deres eneste bekymring burde vaert om de rakk både svømming og fotball den dagen, eller om hun fikk det beste hun visste til middag.

Jenter som ennå ikke en gang har fylt 10 år burde ikke komme til meg i garderoben etter svømmetren­ing og vise meg bilder av eldre jenter med en superslank kropp og rumpa mot kamera og si «sånn burde en jente se ut». Foreldre har et stort ansvar i denne saken, sjekke hva barn følger med på, fortelle dem at de er bra nok akkurat sånn de er, men all skyld kan ikke legges på foreldre.

Det er på tide å innse det faktum at barn også har en psykisk helse

I fjor fikk vi en regel om at all retusjert reklame måtte merkes, som jeg applaudere­r på det høyeste. Men det er på tide at vi begynner å få ordentlig seksualund­ervisning inn i skolen, at denne undervisni­ngen også skal laere jenter og gutter om deres selvbilde og forklare dem at det er lov å ikke se ut som de eldre jentene på innstram - at alle kropper er like fine.

Det er på tide å innse det faktum at barn også har en psykisk helse og at deres tilgang på sosiale medier kan skape like mye kroppspres­s på dem som det gjør for oss.

Sara Åsatun

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway