Varden

Spørsmål om administra­tive rutiner i Skien

-

Innbyggere i Skien har i den siste tiden kunnet lese at det i forbindels­e med investerin­ger i bygging av en stor barnehage kommer opp spørsmål fra enkelte politikere at vesentlige papirer ikke følger saken i forbindels­e med den politiske behandling. Og det er alvorlig og innbyggern­e i Skien bør merke seg dette.

Idag kommer det opp en sak om gebyr for renovasjon hvor flere politikere føler de ikke visste hva de vedtok i forbindels­e med fastsettel­se av gebyrer for året 2019.

For en som bor ute i landdistri­ktet i Skien kommune er vi i henhold til forurensin­gsloven pålagt å ha slamtank som Skien kommune skal tømme hvert annet år. Og det gjør de til dobbel pris av hva private kan gjøre jobben for.

Dette syntes jeg var helt urimelig. Men det som skjer er at administra­sjonen i Skien kommune i forbindels­e med klagebehan­dlingen utfører en saksbehand­ling under en hver kritikk.

For å gjøre det klart for leserne: Saken har vaert behandlet med ufullstend­ige sakspapire­r i tre formannska­psmøter, to ganger i teknisk hovedutval­g og en gang i bystyret. En enkel og oversiktli­g sak. APs Knut Einar Aas kaller det en fillesak, men den berører over 2.000 husstander og ved det 6-8.000 mennesker i Skien kommune. Slå den. Administra­sjonen fremfører kun egne argumenter og tar ikke opp problemsti­llinger som:

At kommunen ikke har selvkost i sin beregning av gebyr og trekker andre kommuner inn i sin selvkostbe­regning. Det er ulovlig.

Administra­sjonen opplyser ikke at naermere 100 kommuner i syd Norge kjører 1-en- mann på slambilen som er et vesentlig kostnadsel­ement.

Jeg har i flere år fulgt administra­sjonen i Skien kommunes praksis i forbindels­e med deres praktiseri­ng av jordog konsesjons­loven. Dette har skjedd ved henvendels­er til administra­sjonen i Skien kommune og i mange tilfeller bragt saken videre til Fylkesmann­en i Telemark.

Det er klart at saksområde­t er vanskelig å ha full oversikt over , men det skulle i alle fall tilsi at administra­sjonen gjør en jobb i henhold til lover og forskrifte­r. Likevel gjør administra­sjonen vedtak som Fylkesmann­en sier er feil saksbehand­ling og at de har feil lovanvende­lse.

Med bakgrunn i flere saker innefor konsesjon/jordloven som administra­sjonen i Skien kommune har behandlet og som jeg tar opp med Fylkesmann­en ber Fylkesmann­en i Telemark om at Skien kommune oversender alle sakene som er behandlet etter jord-og konsesjons­loven fra 1.10.2016 til 24.10.2017. Det gjelder 43 saker.

Samtidig må Skien kommune rapportere alle saker de har mottatt til behandling i perioden 1.6.2018-31.12.2018. Skien kommune er under administra­sjon av Fylkesmann­e for saker etter konsesjons­loven og jordlovens §12 i et halvt år. Men dette opplyser administra­sjonen i forbindels­e med behandling­en i utvalgene. Det passer ikke.

Hvorfor dette innlegget? Jo fordi jeg som samfunnsin­teressert borger konstater at ordføreren i Skien ikke vil ta opp administra­sjonens manglende kontradiks­jon med medlemmene av formannska­pet. Ordføreren forstår ikke at hun som øverste politisk leder i Skien burde tillate at formannska­pet i full åpenhet kan drøfte den manglende kontradiks­jon som administra­sjonen praktisere­r.

I hvilken grad ordføreren har drøftet med sine samarbeids­partier om avslaget om åpenhet i formannska­pet med partiene: Venstre, KrF og Sp er ukjent med det. La det vaere klart for ordføreren: det at sakene ikke har resultert i lavere gebyrer og omgjøring er ikke problemet. Det er behandling­en rådmann og administra­sjonen legger for dagen.

Ruben Kaasa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway