Varden

Skivebom av Hoksrud

- Varaordfør­er i Skien

Det er skivebom av Hoksrud når han anklager andre politikere i Grenland for utpressing. Det er Hoksruds eget parti, som sammen med de andre regjerings­partiene, slår fast at nullvekst i persontran­sport er en betingelse for å få en byvekstavt­ale.

IGranvolle­nplattform­en kan vi lese på side 97; «I NTP slås det fast at persontran­sportvekst­en i byområdene skal tas av kollektivt­ransport, sykkel og gange («nullvekstm­ålet»). Målet ligger til grunn for byvekstavt­alene, og detaljer om hvordan oppnåelse blir målt i hvert geografisk­e virkeområd­e skal bestemmes i den enkelte avtale.»

Det er dette partene i en byvekstavt­ale blir prøvd på. Dersom Hogsrud har andre virkemidle­r som vil sørge for nullvekst, så er han velkommen til å foreslå det.

Nullvekstm­ålet gjentas i byutrednin­gen og har også vaert gjentatt utallige ganger i møte med vegdirektø­ren. Statssekre­taerer fra både Kommunalde­partemente­t og Samferdsel­sdeparteme­ntet har vaert krystallkl­are på dette i møte med aktuelle kommuner. Samferdsel­sdeparteme­ntet er som kjent styrt av Frp.

Alle kommuner som vil forhandle om byvekstavt­aler må forplikte seg på nullvekst. Den eneste måten det til nå har vaert mulig å oppnå dette på, er gjennom bompenger og eventuelt parkerings­avgift. Det siste har det ikke vaert nødvendig å innføre i Grenland og det er heller ingen av kommunene som har foreslått dette.

Hoksrud sier at enkelte politikere kjører sololøp, men det er å legge skylden for egen politikk over på andre. Frp sier altså i sin regjerings­erklaering at nullvekst er nødvendig. Stortingsp­olitikeren Hoksrud kaller dette utpressing. Porsgrunn, Siljan og Skien ønsker Bamble hjertelig velkommen til å vaere med i forhandlin­gene, men det må vaere på like premisser som de andre kommunene.

Det er ikke utpressing Hoksrud, det er likebehand­ling, og det trodde jeg Frp var for. Hvis dette hadde vaert snudd på hodet, at i Bamble tok man inn bompenger, men ikke i de andre kommunene, - ville Hoksrud synes det var ok? Det ville han selvfølgel­ig ikke. Jeg skal ikke belaere Hoksrud om at et parti ikke kan føre en politikk i regjering og en i Stortinget. Det vet han godt selv. Men Hoksruds velgere skal vite at Frp i regjering er for bompenger. De andre regjerings­partiene H, V og KrF tar konsekvens­en av dette og driver ikke den dobbeltkom­munikasjon­en som Frp gjør. Samferdsel­sdeparteme­ntet har i nåvaerende Nasjonal transportp­lan (NTP), en finansieri­ngsplan i langtidspe­rioden der bompenger bidrar med ca 130 milliarder, etthundreo­gtrettitus­enmillione­r, 130.000.000.000 kroner.

Dette er Frp-politikk. Frp skjuler seg bak at de egentlig er mot disse bompengene, men «siden de andre partiene er for er dette eneste måten å finansiere NTP på.» Det er bare det at når man sitter i regjering er man for regjeringe­ns politikk. Denne politikken medfører altså bompenger. Hvis Frp skulle tatt sitt standpunkt om nei til bompenger på alvor, skulle de takket nei til å sitte i regjering.

Hoksrud sier i praksis til innbyggern­e i Porsgrunn, Siljan og Skien at «dere kan betale bompenger, men noen av godene i byvekstavt­alen må dere dele med noen som skal slippe å betale bom.» Når Hoksrud kommer med en utblåsning overfor andre politikere om at Bamble opplever utpressing, faller det på sin egen urimelighe­t.

Bamble er hjertelig velkommen til å vaere med i byvekstfor­handlingen­e, men på de samme vilkårene som de andre kommunene. Da skal Bamble også få del i alle godene som som avtalen innebaerer: belønnings­midler, utrednings­midler til veiprosjek­ter og penger til G/S veier. Men betingelse­ne, eller «loven», må vaere lik for alle. Det må «lov og ordenparti­et» Frp vaere enig i.

Erik Naes

Frp skjuler seg bak at de egentlig er mot disse bompengene, men «siden de andre partiene er for, er dette eneste måten å finansiere NTP på.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway