Varden

Skulle gjerne hatt ett op p rykk

Kjell Magne Holte var med på mye moro med Odd, men klarte aldri å rykke opp til øverste nivå. Det har irritert ham litt.

- ▶ Pål Lundsholt pal.lundsholt@varden.no

Den tidligere spissen innrømmer glatt at han gjerne skulle opplevd å rykke opp til øverste nivå med klubben han til slutt fikk 241 kamper for.

– Jeg var med å rykke ned med Odd, fra 1. divisjon, som eliteserie­n het den gang, til 2. divisjon. Jeg skulle gjerne vaert med å rykke opp igjen, men det fikk jeg dessverre ikke vaere med på. Selv om vi var naer ved å klare det hele tre år på rad, sier Holte.

76 mål

Tre ganger, i 1975–77 og 77, spilte Odd kvalik til 1. divisjon. Uten å lykkes.

– Det gjorde ikke det, og akkurat det har irritert litt. Det er ikke sånn at jeg går og irriterer meg over det nå, men det har vel hendt at jeg har kjent litt på det. Når en kommer litt opp i åra og en begynner og mimre litt, så tenker en av og til at det hadde vaert stas å avslutte på høyeste nivå, men sånn ble det ikke, sier Holte.

Etter den siste kvalikkamp­en i 77 la Holte opp, men ble overtalt til å begynne igjen to sesongerse­nere.

Spissen som nettet 76 ganger for Odd i løpet av sin karriere en er av i alt ti spisser som er nominert til i kategorien: Tidenes Odd-spiss. Det synes han er stas.

– Jo, det er jo det. Det er mange gode fotballnav­n på den lista, så det er jo litt moro. Men det er vanskelig å skulle sammenlikn­e oss som spilte på 60,

«Når en kommer litt opp i åra og en begynner og mimre litt, så tenker en av og til at det hadde vaert stas å avslutte på høyeste nivå»

Kjell Magne Holte, tidligere Oddspiss

70- og 80-tallet med dagens spillere. Vi var jo glade amatører med jobb ved siden av, mens dagens spillere ikke gjør annet enn å sparke ball, sier Holte.

Scoret i sin andre kamp

Debuten fikk han hjemme mot Steinkjer i april i 1965.

– Den kampen husker jeg godt. Jeg var bare 18 år og spilte blant annet mot Edgar Stakset (26 A-landskampe­r for Norge). Jeg spilte midtspiss, og Stakset var jo ikke akkurat kjent for å vaere soft i duellspill­et. Han var aldri ufin, men han var knallhard. Det var som å løpe rett inn i en betongvegg. Så det var en voldsom overgang å gå fra spille på Ulefoss til A-laget til Odd, sier Holte.

Første fulltreffe­r kom allerede i kampen etter – borte mot Sandefjord.

– Vi vant 2–1. Kjell Reinholt og jeg scoret hvert vårt. Det var stas, og det husker jeg bra, sier Holte.

En annen kamp som huskes godt er hjemmemøte med Lyn i 1965.

– Det er jo noen kamper en husker bedre enn andre. For eksempel husker jeg kampen mot Lyn i 1965 veldig godt. Lyn var knakende gode den gang. De hadde blant annet Harald «Dutte» Berg, som jeg likte veldig godt som spiller, på laget. Vi ledet 3–0 og vant til slutt 3-2, og jeg scoret to av målene. Det var moro. Det siste satte Kjell Hansen inn på straffe, minnes den tidligere storscorer­en.

Spilte uten leggskinn

Han endte til slutt opp med imponerend­e 241 kamper for Odd – mange uten leggeskinn og med strømpene rullet ned på anklene.

– Jeg synes det var veldig behagelig å spille sånn. Jeg følte meg lettere. Jeg ble jo sparket ned noen ganger, men jeg var relativt kvikk til beins og slapp unna skader. Men det å spille uten var vel kanskje ikke så lurt og mot slutten av karrieren ble det litt strengere, så da spilte jeg med leggeskinn.

Han gleder seg til årets sesong sparkes i gang – hjemme mot Brann.

Liker Telemark-profilen

– Det er ikke å så ofte jeg er på stadion, det skal sies. Men jeg får med meg alt av kamper på tv. Det er gøy. Jeg synes de har vaert flinke til å fornye laget – få inn spiller som slår til tidlig. Jeg liker klubbens Telemark-profil. Å bruke lokale spiller skaper interesse i hele fylket, sier Holte, som har latt seg imponere av det klubben har levert de siste sesongene.

– Veldig. Odd er relativt liten klubb i forhold til Rosenborg, Brann, Vålerenga og mange andre, så det å vaere med i toppen år etter år er ganske imponerend­e. Jeg håper de får en god start på årets sesong. Det betyr mye, avslutter Holte.

 ?? ARKIVFOTO ?? SJELDENT SYN: Kjell Magne Holte spilte stort sett uten leggskinn og med strømpene rullet ned på anklene, bortsett fra helt på tampen av karrieren, som her i 1980.
ARKIVFOTO SJELDENT SYN: Kjell Magne Holte spilte stort sett uten leggskinn og med strømpene rullet ned på anklene, bortsett fra helt på tampen av karrieren, som her i 1980.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? GODE MINNER: Kjell Mange Holte har mange gode minner fra tiden i Odd. Han fikk 241 kamper og scoret 76 mål for klubben.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN GODE MINNER: Kjell Mange Holte har mange gode minner fra tiden i Odd. Han fikk 241 kamper og scoret 76 mål for klubben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway