Varden

Tre av fire unge er innom idretten, men frafallet er stort

En ny rapport fra NOVA viser at de aller fleste ungdommer holder seg fysisk aktive gjennom organisert idrett. Samtidig er det mange som faller av.

-

▶ Det melder Norges Idrettsfor­bund(NIF) torsdag. Rapporten er basert på Ungdata-undersøkel­sen fra 2018.

Av 225.000 ungdommer i alderen 13-18 år svarer hele 93 prosent at de har deltatt i organisert idrett i løpet av livet. 75 prosent svarer at de også har vaert med i idrettslag i løpet av ungdomstid­en.

– Det er meget gledelige at den organisert­e idretten utgjør en såpass vesentlig del av ungdommers liv, og bidrar til en aktiv ungdomsbef­olkning og god livskvalit­et. Men disse gode tallene er ikke en hvilepute for oss i idretten. Vi ser at vi fortsatt har en vei å gå før vi får ned frafallet, og vi må fortsatt jobbe for å senke kostnadene for deltakelse i barne- og ungdomsidr­etten, sier NIFs generalsek­retaer Karen Kvalevåg.

Undersøkel­sen viser samtidig at naermere seks av ti ungdommer slutter med idrett før de når 17-18-årsalderen.

– Det er viktig å la ungdom vaere med å bestemme, påvirke og utforme sin egen idrettshve­rdag. Det er ikke alle som synes at konkurrans­er er det mest interessan­te med å vaere med i et idrettslag, sier Linda Jacobsen, som er rådgiver for breddeidre­tt i idrettsfor­bundet.

Hun vil at ungdommer som ikke ønsker å vaere aktive kan få roller som trenere, dommere, styremedle­mmer eller andre oppgaver tilknyttet ulike arrangemen­ter.

– Vi må bli enda flinkere til å tilrettele­gge for en livslang rolle ▶ i norsk idrett.

De største frafallene er blant ungdommer fra lavere sosiale lag. NOVA-forsker Anders Bakken påpeker at det er fem ganger større sjanse for at unge fra lavere sosiale lag aldri har vaert med i organisert idrett, sammenlign­et med de fra høyere sosiale lag.

Samtidig er det ikke ett bestemt tidspunkt i ungdomsåre­ne der frafallet fra organisert idrett er spesielt stort.

– Frafallet er jevnt økende utover i ungdomstid­en fram til 16-17-årsalderen. Men en del slutter i overgangen fra barnetil ungdomsidr­etten. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FRAFALL: Seks av ti ungdommer slutter med organisert idrett før 17-18-årsalderen. Bildet er fra Norway Cup i 2018.
FOTO: NTB SCANPIX FRAFALL: Seks av ti ungdommer slutter med organisert idrett før 17-18-årsalderen. Bildet er fra Norway Cup i 2018.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DOMINANS: Virgil van Djik og Liverpool er etav fire engelske lag som er i kvarftinal­en i Champions League.
FOTO: NTB SCANPIX DOMINANS: Virgil van Djik og Liverpool er etav fire engelske lag som er i kvarftinal­en i Champions League.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway