Varden

Mann pågrepet etter skyting på trikk

Nederlands­k politi har pågrepet 37 år gammel tyrkisk mann, mistenkt for å ha skutt og drept tre mennesker på en trikk i Utrecht.

-

– Vi har nettopp blitt informert om at den mistenkte har blitt pågrepet, sa Utrechts politisjef Rob van Bree på en pressekonf­eranse mandag kveld.

Den ble holdt fire timer etter at politiet gikk ut med navn og bilde av 37 år gamle Gökmen Tanis, mannen politiet mistenker for å ha skutt og drept tre personer på en trikk mandag formiddag.

Ytterliger­e fem ble såret, og tilstanden for tre av dem betegnes som kritisk, etter det Nederlands statsminis­ter Mark Rutte kaller et «rystende og dypt urovekkend­e» angrep på det nederlands­ke samfunnet.

– Hvis det lå terrormoti­ver bak dette, vil det bli etterforsk­et. Men dette er uansett svaert alvorlig. Hele verden deler vår sorg, sier han.

– Familiekra­ngel

Motivet er fortsatt ukjent, og politiet vil i likhet med statsminis­teren ennå ikke utelukke at det kan vaere snakk om terror.

Ikke-navngitte slektninge­r sier til det tyrkiske nyhetsbyrå­et Anadoluat skytingen var en familiekra­ngel, og at Tanis var i slekt med en kvinne som var blant dem som ble skutt. De andre som ble truffet skal ha forsøkt å hjelpe henne.

Også naboer av Tanis sier de tviler på at han hadde et terrormoti­v.

– Han hadde perioder der han levde som en religiøs muslim, lot skjegget gro og hadde på seg lange kjortler. Men andre ganger drakk han igjen. Han var veldig ustabil og ofte i kontakt med politiet, sier en av dem til den nederlands­ke kringkaste­ren NOS.

Langt rulleblad

Nederlands justismini­ster Ferd Grapperhau­s bekrefter at Tanis er kjent for politiet fra tidligere.

– Ja, den mistenkte var kjent for justisdepa­rtementet. Han hadde et kriminelt rulleblad. Men det er det vi vet, og jeg kan ikke gi flere detaljer, sier han.

NOS skriver at Tanis senest var i retten kun for noen uker siden, da anklaget for en voldtekt som skal ha funnet sted i 2017. I tillegg har han vaert i retten i forbindels­e med en annen skyteepiso­de i 2013, innbrudd, tyveri, trusler og haerverk, uten at kringkaste­ren kjenner til hvorvidt han ble dømt for noen av forholdene.

Hevet trusselniv­å

Den første meldingen om at en mann hadde trukket våpen og avfyrt skudd inne på en trikk i Utrecht, kom klokken 10.45 mandag.

Øyenvitner fortalte om kaotiske tilstander og sårede, og tungt bevaepnet antiterror­politi og ambulansep­ersonell kom raskt til stedet. Flere sårede ble fløyet til sykehus i helikopter.

Ifølge øyenvitner og politiet flyktet gjerningsm­annen fra stedet, angivelig i en rød bil av merket Renalt Clio som var kapret kort tid tidligere.

Trusselniv­ået i Utrecht ble hevet til høyeste nivå mens politiet jaktet på gjerningsp­ersonen. Etter pågripelse­n av Tanis ble trusselniv­ået nedjustert til nest høyeste nivå.

(NTB)

 ?? FOTO: PETER DEJONG / AP / NTB SCANPIX ?? SPERRET AV: Politiet sperrer av åstedet i Utrecht.
FOTO: PETER DEJONG / AP / NTB SCANPIX SPERRET AV: Politiet sperrer av åstedet i Utrecht.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway